« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
DOSTA IM JE

Studenti prosvjedovali protiv Chaveza zbog ukidanja oporbene televizije

Tisuće studenata prosvjedovale su u četvrtak u venezuelanskoj prijestolnici optužujući predsjednika Huga Chaveza za ukidanje oporbene televizije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Hugo Chavez

,

prosvjedi

Studenti su prosvjedovali peti dan za redom od prekida emitiranja postaje Radio Caracas Television Internacional, odnosno RCTV.

"Nećemo dopustiti nastavak zatvaranja medijskih programa koji govore istinu i nećemo dozvoliti da se nastave nesposobnost i neučinkovitost", rekao je Nizar El Sakih, vođa studenata.

Kritičari venezuelanske vlasti tvrde da je Chavez odgovoran za niz rastućih problema od dvoznamenkaste inflacije preko nasilnog kriminala do redukcija struje a prosvjednici su u povorci došli pred sjedište državne tvrtke za distribucije električne energije kako bi skrenuli pozornost na nestašice u energetskom sektoru.

Vlada je rekla da je RCTV isključen jer je odbio ispoštovati novo pravilo po kojem mediji moraju prenositi obvezne programe, koji uključuju i Chavezove govore.

U četvrtak je predsjednik optužio studente da potiču nasilje kao sredstvo destabilizacije njegove vlade. "Neki pokušavaju izazvati požar u zemlji", rekao je Chavez u obraćanju putem televizije. "Što oni doista traže? Smrt", rekao je Chavez i obećao slomiti prosvjede ako prerastu u nasilje.

Tijekom ovotjednih prosvjeda poginulo je dvoje mladih. U nekim prosvjedima došlo je do sukoba između pristaša oporbe i Chaveza, a policija je prosvjednike rastjerivala suzavcem i gumenim mecima. (hina/metro-portal)

28.01.2010. 23:14:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh