« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
šuker tvrdi:

INA je dužna čak milijardu i 350 milijuna kuna

Dug INE prema državi na temelju evidencije Carinske uprave iznosi oko milijardu i 350 milijuna kuna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nikša Stipaničev/CROPIX)
Više o

Ivan Šuker

,

carinska uprava

,

dug Ine

,

financijska policija

Dug INE prema državi, po posljednim je podacima, u ovom trenutku oko milijardu i 350 milijuna kuna, kazao je Šuker u večerašnjem Dnevniku HTV-a,

Potvrdio je da su Financijska policija i Carinska uprava u nadzoru u INI, ali i istaknuo kako nije riječ samo o INI nego da će Financijska policija pročešljati sve one koji se bave tzv. visokotarifskim robama, ili kako je rekao, gdje god je problem naplata trošarina.

Ministar financija smatra i kako problem naplate duga države od INE neće biti tako težak, jer INA ima i imovinu pa će se dug sigurno naplatiti.

Od prvog dana pratimo njihov dug, a INA već dva mjeseca svaki dan uplaćuje oko 40 milijuna kuna povratom tog duga.

Taj dug naplatit ćemo do kraja godine, rekao je dodavši kako INA nema nikakve povlastice u odnosu na neke druge.

Podsjetio je na zakonsku mogućnost da se tvrtkama omogući obročna otplata poreznih obveza (do 10 mjeseci) te da se na takvu otplatu obračunava 14 posto zatezne kamate.

Na upit može li takvu mogućnost zatražiti i trgovački lanac Pevec, ministar Šuker je odgovorio kako to može zatražiti, kako su za to potrebna određena jamstva, pa će se vidjeti da li će mu se odobriti.

Dug države dobavljačima u ovom trenutku se smanjio na ispod dvije milijarde, rekao je Šuker.

Ustvrdio je također kako su "mnogi na krilu priče o nelikvidnosti stvorili neku privatnu nelikvidnost".

Šuker je i u večerašnjem istupu ponovio kako država u dosadašnjem tijeku godine nije ni jednom kasnila s isplatom plaća ili mirovina.

Na novinarsku konstataciju da je država uvela i krizni porez i povećala stopu PDV-a, ministar je podsjetio da je krizni porez uveden s početkom kolovoza, a da se nije kasnilo s isplatama ni prije toga.

Oko 200 milijuna kuna kriznog poreza upotrijebili smo i za isplatu mirovina i drugih davanja. Da to nismo naplatili morali bismo se zadužiti, kazao je.

Šuker je napomenuo i da je ideja o kriznom porezu bila ideja socijalnih partnera.

Ministar financija je, komentirajući pad Hrvatske na ljestvici konkurentnosti za 11 mjesta - na 72. mjesto, naglasio kako je najbolje ocijenjena makroekonomska stabilnost. "Normalno, u kriznim vremenima određene strukturne reforme na žalost padaju u drugi plan", rekao je Šuker.

Na upit hoće li do kraja ove godine biti još jedan rebalans proračuna, ministar je kazao je kako se nada da za to neće biti potrebe.

"Nadam se da neće. Kako je sada situacija sve što država treba isplatiti bit će isplaćeno na vrijeme", zaključio je Šuker.

Izvor: Hina


08.09.2009. 21:08:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh