« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
BOLJA SIGURNOST

I Njemačka predstavila automobil koji sam vozi

Vozilo bez vozača, Volkswagen Passat opremljeno kamerama, laserima i navigacijskim sustavom, predstavljeno je u bivšoj berlinskoj zračnoj luci Tempelhof

Volkswagen Passat
Volkswagen Passat (Getty Images)
Više o

automobil

,

gliser

,

prevrtanje glisera

Vozilo predstavljeno kao MIG (Made in Germany) izradili su inženjeri Slobodnog sveučilišta u Berlinu (FU), u svrhu smanjenja broja nesreća, boljeg očuvanja okoliša i rasterećenja prometa u velikim gradovima. "Vozila koja pomoću senzora prepoznaju druga vozila, pješake i bicikle vozit će u budućnosti sigurnije nego što to čine vozači koji gube koncentraciju i umaraju se", objasnilo je sveučilište.

Nova tehnologija trebala bi također omogućiti smanjenje broja vozila na cestama, jer bi se takva vozila mogla lakše dijeliti među korisnicima, uvjereni su inovatori. "U budućnosti će se ljudi pitati zašto danas, u 21. stoljeću, moramo sami upravljati vozilom", drži FU.

Prošli vikend, američka grupa Google objavila je da testira potpuno automatizirane automobile koji su već putovali Kalifornijom i prevalili 224.000 km. Prema pisanju lista The New York Times, ta su vozila opremljena videokamerama, radarima i laserskim hvatačem kojim prate promet u okolici i na odredišta stižu prateći detaljne karte. No za upravljačem američkih automatiziranih vozila sjedi vozač kako bi u svakom trenutku, ako zatreba, preuzeo kontrolu. (hina/metro-portal)

13.10.2010. 17:13:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh