« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
RECENZIJA

Huawei P20 - recenzija

U Huawei P20 susreću se tradicija i AI tehnologija kojom će te snimati fotografije kao da ste profesionalac

Huawei P20
Huawei P20 (Sanja Ledinek)
Više o

recenzija

,

specifikacije

,

Huawei P20

,

Sanja Ledinek

Huawei P linija do sada je u nekim aspektima neznatno gubila od drugih proizvođača. Ove godine kompanija to pokušava promijeniti. Je su li uspjeli? Provjerila sam dvotjednim testiranjem Huawei P20 model koji je nepravedno zanemaren u medijima u odnosu na Pro varijantu.

Huawei P20 modeli rezultat su napora R&D odjela širom svijeta od Šangaja, Francuskog matematičkog istraživačkog centra, Pariškog institut za estetiku, Indijskog centra za istraživanje softvera i Američkog institut za radio frekvenciju. Što su sve ove mudre glave osmislile i odabrale za P20 model od specifikacija, pogledajte u nastavku...

Huawei P20 osnovne specifikacije

Dimenzije: 149.1х70.8х7.65 mm

Masa: 165 grama

Zaslon: LCD od 5,8 ", 18,7: 9, 2244x1080 piksela, 428 ppi

SoC: HiSilicon Kirin 970, (4x 2,36 GHz + 4x 1,8 GHz), integrirani NPU (Neural Processing Unit)

Grafički akcelerator: Mali-G72 MP12

Operativni sustav: Android 8.1 Oreo s EMUI 8.1

Memorija: 4 GB RAM - interna128 GB

Komunikacija: WiFi 802.11 b / g / n / c, Bluetooth 4.2 BLE, NFC, USB 3.1 Tip-C, LTE

GPS, GLONASS, BeiDou

Glavna kamera: 20 MP, f / 1,6 (crno-bijeli) + 12 MP, f / 1,8 (RGB), bljeskalica, PDAF, Master AI,

Prednja kamera: 24MP, f / 2,0

Senzori: osvjetljenje, gibanje, akcelerometar, magnetometar, barometar, otisak prsta

Baterija: 3400 mAh, brzo punjenje SuperCharge

Ustupio: Neutrinomobile

Cijena (svibanj 2018.): 4.748,00 kn

Dizajn i ergonomija

Pametni telefoni sa staklenim panelima učvršćeni aluminijskim okvirom su u punom zamahu. U skladu s trendovima P20 ima kućište izrađeno od ovih materijala debljine 7.8 i mase 180 grama. Zaštićeno je od vode i prašine u skladu s nešto slabijem IP53 standardom.   

Svi su elementi međusobno usklađeni, kutovi i bridovi imaju prirodnu tranziciju. Oblikom i dimenzijama nudi izvrstan hvat. Problem je jedino sklisko staklo. Ali Huawei je dodao u prodajni paket prozirnu PU maskicu koja štiti od isklizavanja iz ruku i omogućava da uređaj slobodno odložite na stol bez rizika oštećenja samog stakla.

Stražnja strana koristi gradijentni optički sloj premaza zanimljivih efekta u izlaganju svjetlosti. To je ujedno najveća značajka dizajna. Safirno plava, u kojoj mi je stigao uređaj, povremeno prelazi u tamno smaragdnu, ovisno o izvoru svjetlosti. Ima li vidljivih tragova masnih otisaka prstiju? Itekako! Već pri prvom primanju uređaja u ruke. Tako sam doma, osim raznih krpa za čišćenje, imala i dodatnu krpicu za otklanjanje ružnih tragova na uređaju.

Na stražnjoj strani su u vertikali dvostruki objektivi kamere Leica sa SUMMILUX-H dual-objektiv natpisom i dvotonska LED bljeskalica. NFC područje nalazi se nasuprot objektiva.

Vrh ima mikrofon koji prigušuje pozadinsku buku tijekom poziva. Lijevo je ulaz za SIM karticu, desno su tipke za podešavanje glasnoće i uključivanje/isključivanje rada s crvenim usjekom. 

Sve tipke se mogu na slijepo brzo pronaći i imaju dobre povratne informacije. Na dnu kućišta je glavni mikrofon, USB-C utor i samo jedan mono zvučnik. Zvuk se može lako blokirati tijekom igranja ili gledanja videozapisa. Inače je kvaliteta samog zvuka čista. Nema 3.5 mm ulaza. Opet Huawei slijedi modu! Za slušanje glazbe morat ćete koristiti par Bluetooth slušalica ili adapter za standardne žičane slušalice. Njihovim spajanjem dostupni su Dolby Atmos efekti.

Prednja strana

Prednja strana ne ostavlja u mojim očima dojam izvrsnosti s gledišta dizajna. Razlog je što su bočni okviri i vrh u uskom dijelu različite širine. Istina, radi se o detalju, ali kod top modela oni su vrlo bitni. Možda me razmazio iPhone X svojim dizajnom :D

Inače je prednja strana pokrivena 2.5D staklom i nekom folijom. Prilikom lansiranja uređaja glasnogovornik tvrtke Huawei izjavio je da je zaštita Gorilla Glass 5 dio integriranog proizvoda. No, u specifikacijama nema potvrde o korištenju bilo kojeg Gorilla ili Dragontrail stakla. Možda je korištena neka jeftinija alternativa.

U ovo doba punih zaslona ( eng. FullView), vrh ekrana donosi u iPhone-style (ne)popularan usjek. Mnogo je manje nametljiv nego što sam očekivala. U njemu se nalazi simetrično postavljen ovalni otvor kvalitetne slušalice za razgovore, 24 MP kamera, te u sredini integrirani standardni senzori i LED-ica. 

Prednja kamera se ujedno koristi za otključavanje prepoznavanjem lica. Proces traje sekundu u dobrom izvoru svjetla, dok u mraku nešto više. Huawei u opcijama ispunjava nepravilno područje između usjeka crnom bojom kako bi se dobio izgled poput klasične gornje margine.

Na dnu ekrana širine 6,4 cm i visine 13,27 cm je kapacitivna Home tipka u metalnom prstenu s identifikacijskim modulom otiska prstiju i stopom prepoznavanja 0.6 sekundi. Za neke od vas smještaj ove tipke nedvojbeno će biti plus u odnosu na poziciju na stražnjoj strani. Ne postoji rizik od pogrešnog pritiska na objektiv kamere i puno je lakše suptilno otključati tijekom nekog sastanka, umjesto podići uređaj s pisaćeg stola. U biti, svako rješenje ima svoje prednosti i nedostatke. 

Tipka može biti zamijenjena za Android navigacijske zaslonske tipke. Kratki dodir vraća nas za jednu razinu, dugi pritisak na početni zaslon, a pomaci prstima lijevo ili desno dovode do kretanja između zaslona ili otvorenih kartica. Ovo nije jedini način za navigaciju sučeljem. Nude se tradicionalne virtualne navigacijske tipke i korištenje plutajuće navigacije za olakšani rad jednom rukom.

Zaslon

Huawei P20 ima LTPS IPS 5,8-inčni zaslon koji čini 80,69 posto prednje strane. Omjer prikaza je 18,7: 9 na rezoluciji 2.244x1.080 piksela gustoće 429 ppi. Pikseli su RGBW strukture. To znači da imaju uz crvenu, plavu i zelenu boju i dodatni bijeli LED. Tako slika ostaje čitljiva čak i pod izravnim sunčevim svjetlom, manja je potrošnja energije i dobiva se svjetlina od 770 cd/m2. Subjektivno, čini mi se da svjetline ipak nije tako visoke razine.    

Široki kutovi gledanja na zaslonu su maksimalni, kontrast je odličan, a balans bijele je softverski podesiv u postavkama. Stvarna percepcija pokazuje napredak u prikazu u odnosu na prošlogodišnji model. Kapacitivni sloj podržava 10 istovremenih dodira prstima. Tu je i način za zaštitu očiju i bolje spavanje koji omogućuje filtriranje plavog svjetla.

SoC

P20 pogoni Hisilicon Kirin 970 SoC s neuronskim mrežnim modulom NPU i mogućnostima strojnog učenja. Koliko je postojanje NPU čipa u ovom trenutku prednost u odnosu na konkurentski Snapdragon 845, teško je reći. Iako Qualcomm SoC nema specifičan NPU, koristi Hexagon DSP za audio, slike i zadatke strojnog učenja. Svaki sustav radi drugačije.

CPU ima 4 x Cortex-A73 jezgre s frekvencijom 2,36 GHz, 4 x Cortex-A53 s frekvencijom od 1,8 GHz, i 12-jezgreni grafički akcelerator Mali-G72 MP12 na 767 MHz. Kapacitet operativne LPDDR4 memorije je 4 GB i 1844 MHz, a kapacitet unutarnje interne memorije iznosi 128 GB. Nakon oduzimanja EUMI 8.1, još uvijek ima 114 GB prostora za nas korisnike. Brzine čitanja i pisanja memorijskih modula prema AndroBench: Sequential Read 829.6 MB/s - Sequential Write 195,77 MB/s. Svakako na kraju treba spomenuti i 7 koprocesora kao dio SoC-a.

Gledajući benchmark rezultate, Snapdragon 845 je nešto bolji, ali u stvarnom životu Kirin je dovoljan. S ovim će se vjerojatno složiti vlasnici Huawei Mate 10 Pro modela koje pogoni isti SoC. Serija P20 također podržava računalni način koji je dovoljan za pokretanje aplikacija za stolna računala.

  • 3DMark Siling Shot Extreme Open GL ES 3.1 - 2881

  • Siling Shot Extreme - Vulkan 342

  • PCMark za Android 2.0 : ukupna učinkovitost 7 129 bodova

  • Geekbench

  • jedno jezgrena izvedba: 1 887

  • multi-core procesiranje: 6 697

  • OpenCL: 13 859

  • RenderScript: 10 516

Igre

Najbolji način za mjerenje performansi mobilnog telefona u realnom životu je u testiranju igara. Isprobala sam ih nekoliko. Standardni Asfalt 8 ili World of Tanks na maksimalnim grafičkim postavkama, uređaj postiže 50 - 54 fps. No, jedna stvar koju sam uočila je blago povišena temperaturu nakon igranja igara oko 45 minuta. Kada smo već kod igara, činjenica je da uređaji pogonjeni Snapdragon 845 i Exynos 9810 rade brže. Uzrok tome je vjerojatno bolja optimizacija zaslona.

Komunikacija

Što se tiče komunikacije, P20 dolazi s naprednim tehnologijama kao što su 4x4 MIMO, 5CC CA i 256QAM i LTE Cat.18 / Cat.13 brzinama preuzimanja podataka. Podržane su VoLTE značajke za telefoniju. U Wi-Fi mrežama radi s 2.4 i 5 GHz frekvencijskim pojasevima. Bluetooth verzija je samo 4.2 s aEC / aptX HD i LDAC kodecima. Ovaj niži BT standard smatram ozbiljnim propustom jer se radi o top modelu.

Baterija

Huawei P20 dolazi s 3.400 mAh baterijom. Za razliku od S9 Plus u istom modalitetu vrlo aktivnog korištenja, od 9 sati ujutro do ponoći mi je ostajalo 10 - 15 posto kapaciteta u bateriji s korištenjem zaslona (SoT ) oko 5,5 -6 sati. Osnovne postavke: Facebook lite, WhatsApp, Viber, 3 pretinca elektroničke pošte, automatsko podešavanje svjetline, jedna SIM kartica, inteligentna razlučivost zaslona.

Provela sam nekoliko manjih testova potrošnje energije u bateriji obzirom na specifične načine korištenja. Pogledajte rezultate....

  • 1 sat online reprodukcije YouTube videozapisa na 4G mreži: potrošnja 16-18 posto energije

  • 1 sat online reprodukcije YouTube videozapisa na WiFi: potrošnja 12 posto

  • 1 sat igranja igre s punim efektom i maksimalnim postavkama: 24 - 25 posto

  • osnovna uporaba poziva, komunikacije i korištenje interneta 1 sat: 21 posto

  • 4 sata osnovne uporabe poziva i komunikacije ( uređaj na čekanju): 5 posto

  • PCMark's Battery Life 2.0 test s zaslonom postavljenim na 50 % svjetline - 8 sati i 35 minuta ( vrijeme mjerenja oda od 100 - 20 posto kapaciteta baterije)

U biti, uređaj uči kako upotrebljavate svoj pametni telefon kako biste imali bolju autonomiju. U kolikom je postotku učenje efikasno ne mogu točno definirati jer je prekratko bio u mom posjedu. Najbolji rezultati se vide nakon 3 mjeseca i više, osobito ako općenito upotrebljavate iste aplikacije.

P20 podržava i Huawei super brzo punjenje, 5V, 4.5A, snage 22,5 W, tako da u pogledu trajanja baterije ne trebate brinuti previše. Ona se može napuniti od 3 - 100 posto za 1 sat i 25 minuta.

Kamere

Kao što svi znamo, Huawei P serija na području kamera napokon je postala moćnija od prethodne generacije.

Prednja kamera

Prednja kamera dolazi s 24 MP CMOS IMX576, senzorom, širokokutnom optikom, f/2.0 otvorom blende i fiksnim fokusom. Na temelju AI nudi pet vrsta svjetlosne učinkovitosti i podržava kut podešavanja svjetlosnog snopa komplementarnim djelovanjem. Selfi fotografije izgledaju odlično s prirodnim izgledom kože. Čak i ako je izvor svjetla loš, selfiji su čisti.

Glavne kamere

P20 ima dvostruke kamere s Leica potpisom Summilux H objektiva. Jedan od modula koristi 20 MP crno-bijeli senzor i objektiv otvora f / 1.6. Drugi je optički stabiliziran. Ima 12 MP RGB 1/2.3″ senzor veličine piksela od 1,55 mikrona i objektiv f / 1.8 otvora. Kamere imaju iste žarišne duljine, ali to ne sprječava ostvarivanje dvostrukog zumiranja bez gubljenja kvalitete.

Ključne značajke kamera:

  • novi ISP

  • algoritmi optimizirani za ravnotežu bjeline, ekspozicije i pružanje velikog dinamičkog raspona

  • dodano fokusiranje ili Huawei 4D prediktivno praćenje fokusa za upotrebu AI u cilju predviđanja dinamike

  • pokretanje fotoaparata i izoštravanje i snimanje fotografije nakon 0,3 sekunde

  • duga ekspozicija 4 sekunde

  • bljeskalica s diodama različitih tonova

  • hibridno automatsko fokusiranje ( metoda lasera, faza i kontrasta).

Aplikacija kamere nudi nekoliko načina rada od specijaliziranih do ručnih postavki. Vjerujem da će većina vas koristiti zapravo automatski zbog podrške umjetne inteligencije (AI). Ona pokušava prepoznati što fotografirati i, za pojedine scene, postaviti sve parametre na optimalne.

Za kulinarske kreacije aktivira način snimanja hrane, za nebo istoimenu scenu, otvara portretni način plus mod ljepote ako snimate ljude, itd. AI algoritam prepoznaje ukupno 19 vrsta situacija i objekata preko 500 vrsta scena.

Kvaliteta snimljenih fotografija

Tijekom sunčana dana detalji, boje, dinamički raspon, ekspozicija, proces spajanja svjetlijih i tamnijih područja itekako su na mjestu. Kontrola bijele prilično je dobra. Panoramske fotografije imaju točnu ekspoziciju i nema artefakata. 

Noćni način rada u kojem kamera automatski bilježi niz fotografija s različitim ekspozicijama od 4-6 sekundi, daje impresivnu svjetlinu. Kada snimate u ovom načinu trebate držati pametan telefon na istom mjestu nekoliko sekundi i umiriti ruke i tijelo.  

Nakon što se uključi funkcija zamućenja, rub oko objekta ima dosta prirodni efekt zamagljenja. Fotografije u zatvorenom prostoru bez i s AI, imaju pravilni prikaz boja. Buka je dobro kontrolirana, bljeskalica ne iskrivljuje boje.   

Ali moram napomenuti ono što su mnogi recenzenti preskočili: u prostorima s malo izvora svjetla ponekad su snimljene fotografije daleko od stvarnosti, imaju nadrealan učinak kao da su filtrirane nekim filtrima.

(Fotografije su smanjene, a originale i niz dodatnih snimljenih kamerom pogledajte na imgur.com )

Video

Video zapise možete snimati u 1080p pri 60fps i 4K na 30 fps (HEVC kodiranje), ali nema OIS-a. Osim toga, P20 podržava super usporeno snimanje 960fps (produženje vremenskog intervala za 32 puta), ali samo u 720p kvaliteti. Za razliku od Sony XZ2 i Galaxy S9/S9 +, ne bilježi super usporeno snimanje tijekom normalne brzine snimanja, već kroz funkciju.

https://www.youtube.com/watch?v=zKh3LjiV_7c

https://www.youtube.com/watch?v=navlogVTlpg

https://www.youtube.com/watch?v=3ODWTFg9cEQ

Softver

P20 radi s EMUI 8.1 dubinskom prilagodbom na temelju Android 8.1. GUI stil je pomalo staromodan i ukupne promjene nema već nekoliko iteracija.

Umjesto zasebnog sučelja za aplikacije, one se nalaze na početnim zaslonima. Možete ih razvrstati u mape, ali i aktivirati standardni aplikacijski izbornik kroz postavke. EMUI nudi poravnavanje ikona brisanjem aplikacija, različite efekte prijelaza između zaslona radne površine, odabir veličine rešetke 4 × 6, 5 × 5 ili 5 × 6. Za ikone se nude, na dugi pritisak, prečaci za odgovarajuće opcije.  

Ugrađene su značajke upravljanja sustavom, pravima, sigurnosti, način rada s jednom rukom, prikazom dvije aplikacije na jednom zaslonu itd. Ako se prvi put susrećete s EMUI, moglo bi vam se činiti da su neke postavke na nelogičnom mjestu.

Na popisu ima sve Google aplikacije kao i one od strane Huaweija za poboljšanje korisničkog iskustva. Tradicionalna tipkovnica je SwiftKey, no zamjenjiva je bilo kojom drugom po vašem izboru u Play Trgovini. Kako se ne bih ponavljala, neke detalje o EMUI možete pročitati u recenziji Huawei P20 Lite. http://metro-portal.rtl.hr/huawei-p20-lite-recenzija/112021

Zaključak

Od 2013. godine "P serija" nije najviše tech razine. Usmjerena je na praćenje i stvaranje dizajnerskih trendova što testirani P20 pokazuje osobito u području stražnje strane kućišta. Ovaj novi dizajn obrade stvara jedinstvenu posjetnicu za Huawei P20 seriju. Najzanimljivije su Leica dual kamere kojima je snimanje kvalitetnih fotografija postalo jednostavnije i profesionalnije zahvaljujući AI čipu koji se koristi u aplikaciji za kamere. One su jednako dobre za dnevno i noćno snimanje bez gubitka kvalitete ako se pojavi potreba. Optički zoom i OIS mogu biti stvari koje biste željeli imati u uređaju, ali nema ih. Prednja kamera odlično se nosi sa snimanjem selfija. I da nema Pro modela, snaga kamera P20 je dovoljna da Huawei bude ponosan s obzirom na prošlost.

Prednja Home tipka bit će mnogima prikladnija za većinu mainstream navika, iako je postavljanje ID skenera na prednjicu pomalo kontroverzna odluka. Apple se oslobodio senzora otiska prsta potpuno se oslanjajući na sustav prepoznavanja lica, a mnogi su proizvođači preselili skener na stražnju stranu kako bi se dobila što veća površina zaslona.

Hardver nema iznenađenja kao ni korisničko sučelja sustava. Izostanak podrške za micro SD kartice ne smatram nedostatkom jer 128 GB interne memorije i više je nego dovoljno za većinu korisnika. Naravno, nije sve savršeno. Neki će zamjeriti nedostatak bežičnog punjenja, 3,5 mm ulaza unatoč činjenici da je P20 postao deblji od svog prethodnika i bilo je mjesta za ovaj audio priključak.

Huawei P20 nije opremljen s 3 objektiva i 6 GB RAM-a, ali je zato niže cijene. Možete ga nabaviti u Neutrinomobile trgovinama po cijeni od 4.748,00 kn ili naručiti online uz besplatnu dostavu.

Hvalimo

  • prilično elegantan izgled

  • vrlo dobra kvaliteta kamera

  • EMUI je manje pretrpan od prethodnih verzija

  • kapacitet interne memorije

Nedostatci

  • nema 3,5 mm audio ulaz

  • niži stupanj zaštite kućišta na vodu (IP53 vs 67)

  • nedefinirana zaštita staklenih panela

  • ID senzor otiska prsta je postavljen preniskon

  • nema podrške za bežično punjenje

Piše: Sanja Ledinek
17.05.2018. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh