« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
RECENZIJA

Huawei Mate 20 recenzija

Huawei Mate 20 je u nekim segmentima čak bolji od Mate 20 Pro

Huawei Mate 20
Huawei Mate 20 (Sanja Ledinek)
Više o

karakteristike

,

kamera

,

recenzija

,

specifikacije

,

Huawei

,

Mate 20

Prošle godine Huaweiju je na nekim tržištima prodaja porasla 30-40 posto, rangiran je na sam vrh ljestvice u Kini, a među prva tri u svijetu među proizvođačima pametnih telefona. Međutim, u određenim zemljama stavljeni su na listu nepoželjnih zbog sumnje u špijunske aktivnosti i bojkotirani su u izgradnji 5G mreža. U Hrvatskoj nemaju tih problema. Na našim prostorima proveli su strategiju agresivnog marketinga, osobito kampanju Mate 20 Pro modela.

Budući mi se od ove vrste "outbound" marketinga diže kosa na glavi, umjesto modela serije s najvišim specifikacijama odabrala sam za test osnovni model - Huawei Mate 20. Koristila sam ga na dnevnoj bazi 6 tjedna kao drugi primarni smartfon. To vrijeme mi je dalo najbolju sliku njegovih prednosti, nedostataka i odgovor na pitanje vrijedi li njegova kupnja traženu cijenu.

Huawei Mate 20 osnovne specifikacije

  • Dimenzije: 158 × 77 × 8,3 mm

  • Masa: 188 g

  • Ekran i zaslon: IPS 6.53" , 2.244 × 1.080, 381 ppi

  • SoC: Huawei Kirin 980, 8 jezgri: 2 × Cortex-A76 @ 2,6 GHz, 2 × Cortex-A76 @ 1,9 GHz, 4 × Cortex-A55 @ 1,8 GHz

  • GPU: Mali-G76 MP10

  • Memorija: RAM 4/6 GB, interna 128 GB

  • OS: Android 9, EMUI 9.0

  • Komunikacija i povezivanje: LTE Cat 13, GNSS, Wi-Fi 802.11a / b / g / n / ac (2.4 i 5 GHz) Bluetooth 5.0 (BLE, SBC, AAC, aptX i aptX HD, LDAC HD, HWA Audio), NFC. USB 3.1 Tip-C + USB OTG, 3,5 mm audi ulaz

  • Baterija: 4000 mAh baterija, SuperCharge brzo punjenje

  • Kamere

Glavna kamera: 12 MP + 16 MP (široka) + 8 MP (telefoto), 4K videozapis

Prednja kamera: 24MP, f / 2.0

  • Senzori: blizine, osvjetljenja, magnetsko polje, akcelerometar, žiroskop, skener otiska prsta

Cijena (siječanj 2019.) 5.099,00 kn Neutrinomobile

Dizajn i kvaliteta izrade

Huawei Mate 20 izgleda kao svaki drugi moderan pametni telefon. Na prvi pogled ničim se ne ističe. Ukratko: Oppo + Apple + Samsung = Huawei. Kućište se sastoji od dva 2.5D staklena panela u aluminijskom okviru. Nema punu zaštitu od vode na koju smo navikli kod flagship modela, već samo IP53 certifikat otpornosti na prskanje ili kapi kiše. Za razliku od Mate 20 Pro, samo kućište nije toliko izduženo i nešto je šire (158.2 x 77.2 x 8.3 mm vs 157.8 x 72.3 x 8.6 mm). 

Utor za dvije nanoSIM kartice je s lijeve strane. Ako ste mislili da standardnu microSD karticu možete ubaciti u uređaj, grdno ste se prevarili. Može prihvatiti samo Huawei novo patentiranu memorijsku karticu nano formata (NM). Na Amazonu košta oko 150 dolara. Sada samo ostaje pitanje jeste li spremni platiti toliko za karticu koja je neupotrebljiva na bilo kojem drugom uređaju.

Na desnoj strani su tipke za reguliranje glasnoće i uključivanje/isključivanje rada. Potonja je crvene boje i površine s urezima za lakše taktilno i vizualno pronalaženje. Tipke djeluju čvrsto i kvalitetno izrađene, a tipka za glasnoću postavljena je više nego što bih željela. Međutim, to ne bi trebao biti problem ako imate velike ruke.

Pogledamo li gornji i donji brid, možemo jasno vidjeti 3.5 mm sučelje na vrhu, dok je USB tip C ulaz na dnu gdje je svoje mjesto pronašao i zvučnik. 

Staklena površina na poleđini bojom uvijek izgleda drugačije ovisno o tome kako svjetlost pada na nju. Vrlo je osjetljiva na otiske prstiju i izuzetno skliska.

Ovdje imamo klaster kamera kvadratnog oblika. Unutra se nalaze tri Leica leće raspoređene u obliku slova "L" i bljeskalicu u gornjem desnom kutu matrice.

Okrugli kapacitivni skener otiska prsta je nešto niže, odnosno na mjestu mnogima poznatom. Radi vrlo brzo, precizno i omogućava spuštanje trake s obavijestima ili prebacivanje u aplikaciju Galerija.

Osim toga, Mate 20 možete otključati biometrijskom metodom otključavanja lica. Nije najsigurnija metoda jer nema 3D modula, već se koristiti samo prednja kamera. Također je činjenica da se u mraku učinkovitost metode znatno smanjuje.

Prednja strana je zaštićena Corning Gorilla Glass slojem 5. generacije povrh kojeg je zaštitna folija, loše kvalitete. Bočne margine oko zaslona mjere s 2 mm, dok gornja i donji 4 mm. Sukladno tome zaslon zauzima 88,31 posto prednjice. 

Na vrhu zaslona nalazi se mali usjek u obliku kapljice ( dewdrop). Ako vam se i dalje ne sviđa, možete ga softverski sakriti. Unutar usjeka je 24 MP kamera i LED za obavijesti, dok je iznad zvučnik za razgovore.  

Zaslon

Huawei Mate 20 opremljen je zaslonom koji između vanjskog stakla i IPS površine matrice nema zračnog raspora. Dijagonale je 6,53 inča, omjera 18,7: 9 i rezolucije 2.244 × 1.080 piksela (s mogućnošću smanjenja za uštedu energije) dovoljne gustoće za svakodnevnu upotrebu od 381 ppi.   

Što se tiče kuteva gledanja, na vrlo širokima prikaz blijedi i smanjuje se što nam je pogled bliže pravom kutu. U normalnim uvjetima maksimalna svjetlina je oko 550 cd / m². Iako nisam mogla testirati čitljivost zaslona na direktnom ljetnom suncu, što je za ovo doba godine razumljivo, prema specifikaciji trebala bi biti na odličnoj razini. Zaslon podržava HDR tehnologiju za prikazivanje digitalne slike I DCI-P3 raspon boja.

Općenito, za moje oči boje su prema zadanim postavkama malo neprirodno zasićene. Međutim, to nije neki problem. U postavkama se mogu podesiti prema preferenciji korisnika kao i balansa bijele, smanjiti intenziteta plave komponente, te uključiti funkciju naziva Prirodni ton. Njena posebnost je prilagodba boja prikaza prema bojama svjetlosti okoline. Kapacitivni sloj podržava simultani dodir 10 prstiju, a odziv je na visini zadatka. Android navigacijske tipke su dio zaslonske površine, ali njima se može upravljati gestama pomicanjem prstiju nalik onima na iOSu. Ovo je uvedeno kao dio GUI baziranog na Androidu 9.

Performanse i produktivnost

Mate 20 dolazi opremljen s HiSilicon Kirin 980 čipsetom, temeljenim na naprednoj 7-nanometarskoj tehnologiji. Sadrži 6,9 milijardi tranzistora i koristi drugu generaciju posebnog modula za rad s neuronskim mrežama (HiAI).

Procesor ima 8 jezgri raspoređenih u tri klastera: dvije ARM Cortex-A76 na frekvenciji 2,6 GHz, dvije na 1,92 GHz i četiri energetski učinkovite Cortex-A55 na 1,8 GHz. One rade pod "Flex-Scheduling" pametnim mehanizmom raspoređivanja, omogućujući fleksibilno prilagođavanje raznim scenarijima opterećenja.

Grafički podsustav je Mali-G76MP10 (720 MHz). Kapacitet radne dvokanalne LPDDR4X memorije na 2133 MHz je 4/6 GB , a interne podatkovne 128 GB (korisnički slobodan 107 GB). Osim već spomenutog novog formata memorijskih kartica proširiva je vanjskim flash diskovima u USB OTG načinu.

U svakodnevnom radu sustav na čipu obrađuje sve zadatke vrlo brzo i prebacivanje između aplikacije je trenutno. Provela sam i 15 minutni trotting test koji mi je pokazao da smanjivanje frekvencije počinje nakon 6 minuta rada CPU pod punim opterećenjem. Međutim, budući da uređaj ne pati od pretjeranog zagrijavanja, izgleda da se frekvencija smanjuje samo zbog uštede energije.

Benchmark rezultati

  • AndroBench: brzina sekvencijalnog čitanja 852 MB / s, brzina sekvencijalnog pisanja 196.67MB / s

  • GeekBench 4 v 4.3.1: single score 3.383 bodova, multi score 10197 bodova,

  • 3DMark Ice Storm Sling Shot ES 3.1: 35943

  • 3DMark Ice Storm Sling Shot Ex Vulkan: 3572

  • GFXBenchmark Manhattan ES 3.1 (na zaslonu, fps) : 51

  • GFXBenchmark Manhattan ES 3.1 (1080p izvan zaslona, fps): 54

  • GFXBenchmark T-Rex (na zaslonu, fps): 59

  • GFXBenchmark T-Rex (1080p izvan zaslona, fps): 117

Igre

Sve moderne igre možete odigrati bez usporavanja pri maksimalnim postavkama. Međutim, PUBG Mobile glatko samo na niskim postavkama. Vjerojatno je problem u procesoru koji nije optimiziran za rad i procesuiranje ove igre.

Komunikacija i bežična komunikacija

Mate 20 ima jedan radio modem i Dual SIM kartice mogu raditi samo u Standby modu. Kvaliteta prijema signala i sustav za razgovore su izvrsni. LTE modem je Cat.13, s brzinom preuzimanja 400 Mbps.

Na popisu modula za komunikaciju imamo Bluetooth 5.0, NFC, WiFi 802.11ac (2.4 i 5 GHz) i Wi-Fi + funkciju koja nas automatski prebacuje na podatkovnu mrežu ako je kvaliteta WiFi signala loša. Sve navedeno radi kako se očekuje od jednog modernog uređaja.

Također, pouzdanost navigacije je na visini, bilo za šetnju ili automobil. Možda i ako se izgubite na Velebitu ;D GNSS modul je dvosmjerni i izuzetno precizno određuje lokaciju uređaja. Uz hladni start prvi sateliti se otkrivaju u trenu, a unutar nekoliko sekundi kreće praćenje. Dodatno, u cijeloj priči oko navigacije pomaže magnetski kompas.

Zvuk

Huawei se hvali stereo zvučnicima za Mate 20. Ipak, nisu pravi stereo zvučnici jer zvuk generira kvalitetom nešto slabiji zvučnik za razgovore i mono na dnu uz dodavanje laganog kašnjenja na jednu stranu. Općenito, kvaliteta zvuka ovog "simuliranog sterea" je bez izobličenja na višim postavkama.

Iako obično ne spominjem u recenzijama slušalice, jer su neke jeftine loše kvalitete, ili se ne isporučuju s uređajem, sada moram napraviti iznimku. Proizvođač je dodao u kutiju slušalice sasvim pristojne kvalitete i dobre zvučne izolacije. Zvuk koji nude zadovoljava određene standarde kvalitete uz odabir jednog od Dolby Atmos profila optimiranih za razne vrste audio datoteka, kao što su filmovi, glazba i glas. Nedostatak je što profili nemaju mogućnost fine prilagodbe s korisničke strane.

Baterija: izdržljivost / punjenje

Ugrađena baterija je 4000 mAh. Pokazuje vrlo visok stupanj autonomije i u danima intenzivnog korištenja nisam trebala brinuti o dodatnom punjenju ili koristiti vanjsku bateriju i to bez korištenja funkcija za uštedu energije. PC Mark teat baterije je procijenio izdržljivost na 14 sati i 47 minuta.

Baterija podržava SuperCharge ( 22.5 W -5VV / 2A, 45VV / 5A i5VV / 4.5A ) brzo punjenje što omogućuje da u potpunosti napunite bateriju od 0 do 100 posto za samo 101 minutu. Punjenje počinje strujom od 3,6 A pri naponu od 9 V, zatim vrijednosti padaju. Za 20 minuta može napuniti 30 % , 30 minuta do 52 % baterije, a 87 % u sat vremena.

Kamere

Osim leća koje potpisuje poznata njemačka tvrtka Leica, značajka kamera je umjetna inteligencija. Omogućava prepoznavanje scena na temelju kojih automatski odabire optimalne parametre, zamagljuje pozadinu, ispravlja boje tijekom reprodukcije i uključena je u proces autofokusa. Mlađoj generaciji osobito bi se moglo svidjeti odvajanje pozadine i osobe. Vjerojatno najbolji instrument za Instagram.

Prednja kamera je 24 MP senzora i objektiva s otvorom f / 2.0. Kvaliteta vas neće oboriti s nogu, ali snimljene fotografije na dobrom svjetlu imaju priličnu količinu detalja i AI efekt zamućenja dobro radi. Provedba efekata ljepote izgleda gotovo prirodno.  

Noću fotografije pate, a već je odavno poznato da hrpa megapiksela sama po sebi ne stvara čuda.

Matrica primarne kamere sastoji se od modula sljedećih specifikacija:

  • glavni RGB : 12 MP, objektiv otvora f / 1,8 ( 27 mm),

  • ultraširokokutni za zumiranje od 06xx (vrlo koristan kada je riječ o svakodnevnoj fotografiji): 16 MP, otvora f / 2,2 ( 17 mm),

  • telefoto: 8 MP, otvora f / 2,4 ( 54 mm) s dvostrukim optičkim povećanjem i digitalnim do 10xx, ali s već primjetno pogođenom jasnoćom. Radi s makro fotografijom na minimalnoj udaljenosti oko 2,5 cm.

Kamere su dopunjene dvostrukom LED bljeskalicom srednje svjetline, PDAF autofokusom, Huawei AI stabilizacijom slike, smart HDR-om koji proširuje dinamički raspon. Postoji i način ručnog podešavanja, kao i mogućnost spremanja slike u RAW formatu. Tu je i namjenska tipka koja pokreće HiVision za skeniranje QR kodova i prepoznavanje objekata kako bi vam pružio dodatne informacije. Ima i mod snimanja noćnih fotografija s dugom ekspozicijom koji smo već isprobali testirajući modele P20 i P20 Pro.

Kvaliteta snimljenih fotografija

Mate 20 nije razočarao kada je u pitanju kvaliteta snimljenih dnevnih fotografija na automatskim postavkama . Ako su svjetlosni uvjeti zadovoljavajući, one su oštre s naglašenim kontrastom, dinamičkim rasponom i preciznim bojama i dobro zamućenom pozadinom.   

Noćne su za moj ukus povremeno nerealno svijetle i živahne. Iako imaju minimalni šum, nije dobro kontroliran. Pogledate li ih na monitoru računala vide se vrlo ispeglani detalji. Uostalom, pogledajte snimljene fotografije kamerama u punoj veličini i sami ocijenite kvalitetu.   

Kvalitetu fotografija u visokoj rezoluciji možete vidjeti na imgur.com, gdje se nalazi i niz ostalih snimljenih pod različitim uvjetima osvjetljenja i automatskim postavkama.

Video

Mate 20 može snimati videozapise u maksimalnom 4K@30 fps i 1080p pri 30/ 60 fps kodirane u H.265 ili H.264 formatu. Snimljeni videozapisi nisu loši i imaju čisti audio. AI stabilizacija korektno odrađuje posao i nema znatnih trzaja. Jedina stvar je da su prijelazi na optički zum i široki format previše oštri i iskrivljeni. Način "slomo" 960fps je također ovdje. Kvaliteta je prosječna i pojedinosti se ne mogu uvijek vidjeti. Preostala dva načina rada su 240 fps (HD) i 120 fps (FHD).

Softver

Mate 20 koristi Android 9.0 Pie na čijem je vrhu EMUI 9.0 sa sigurnosnom zakrpom od 1. 12. 2018. i drugom generacijom GPU Turbo 2.0 tehnologije (aktualne za nekih 6 igara). GUI ima mnogo funkcija i stavki koje će vam u cjelini biti intuitivne ili neće bit. U odnosu na staro sučelje vidljive su promjene na bolje u smislu navigacije kroz stavke izbornika, međutim još uvijek mi sučelje djeluje pomalo neuredno i nekonzistentno.

U postavkama možete odrediti želite li imati klasičan izbornik aplikacija, odabrati veličinu fonta, teme, promijeniti način na koji upravljate uređajem itd. Sustav osigurava privatni prostor, šifriranu razinu zaštite podataka ( lozinki identifikatora i vjerodajnica ) za različite aplikacije i usluge. Ove sigurnosne opcije u cjelini slične su sigurnosnom programu Knox tvrtke Galaxy.

Uključena je SwiftKey tipkovnica i svih 12 Google standardnih aplikacija. Nažalost, ne mogu se deinstalirati, već samo onemogućiti. Osim toga ima ugrađene sportsko- zdravstvene funkcije ( brojanje koraka, potrošnje kalorija...), App Assistant za isključivanje obavijesti kako se ne bi prekidale sesije igranja, mogućnost oslobađanja nepotrebnih datoteka, skeniranje za viruse. Tu je i Digital Balance za analizu uporabe uređaja, a pruža i statistiku o vremenu rada za svaku aplikaciju i učestalost otključavanja zaslona.

Eto, Huawei ne želi da postanete ovisnik o pametnom telefonu.

Zaključak i ukupni dojam

Kao i prošlogodišnja serija, standardni Mate 20 ima svoju osobnost u odnosu na skuplji model. Nije usporediv s Mate 20 Lite jer je flagship kategorije. Kamere nisu radikalno bolje od P20 Pro, osim što ste dobili širokokutnu kameru, nema bežičnog punjenja, ima samo osnovnu zaštitu kućišta od vode i prašine, ali odlučite li ga kupiti, trebali biste biti zadovoljni. Radi pod Android 9 inačicom sustava, sigurnosne zakrpe stižu na vrijeme, ima Kirin 980 najmoćnijem čipsetu u Android pametnim telefonima u 2018. godini, dvije jedinice neuronskih procesora (NPU) i bežičnu projekciju koja nema potrebe za spajanjem HDMI kabela za ulazak u PC način rada. Među prednostima u odnosu na skuplji model su bolja ergonomija, 3,5 mm audio ulaz, diskretniji urez iznad zaslona i najbolja izdržljivost baterije u vodećim modelima.

Gdje ga kupiti? Mi smo svoj primjerak nabavili u bogatoj ponudi Neutrinomobile trgovine po cijeni 5.099,00 kn.

Hvalimo

  • kvaliteta izrade

  • Kirin 920

  • podrška za prikaz HDR datoteka

  • trostruka kamera s ultra širokokutnim objektivom

  • 3,5 mm audio ulaz (za neke)

  • uključena silikonska maskica i slušalice u kutiji

  • dugotrajnost baterije

  • NFC (za neke)

  • podrška za Galileo sustav navigacije

Manje nam se dopada

  • djelomična zaštite od vode

  • nema bežičnog punjenja

  • NanoSD umjesto MicroSD utora

  • agresivno uklanjanje šuma na noćnim fotografijama

  • kućište brzo prikuplja otiske prstiju

  • GUI ima dalje mjesta poboljšanju 

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal i na Instagramu >>

Piše: Sanja Ledinek
08.01.2019. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh