« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
SVJETSKI DAN OKOLIŠA

Hrvatska je u smislu bioraznolikosti među najbogatijim zemljama Europe

Intenzivna poljoprivreda i turizam, zagađenje voda, tla i zraka te krivolov još su samo neke od prijetnja biološkoj raznolikosti Hrvatske

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Hrvatska

,

Agencija za zaštitu okoliša

,

bioraznolikost

,

najbolji vic

Uoči Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja, Agencija za zaštitu okoliša izvijestila je danas kako je na internetskoj stranici www.azo.hr objavila "popularnu brošuru okolišnih pokazatelja 'Okoliš na dlanu I - 2010'".

Navodi da knjižica, koju izdaje šestu godinu zaredom, u najnovijem izdanju "donosi prikaz stanja i trendove promjena za 30 pokazatelja" vezanih uz zrak, klimatske promjene, kopnene vode, more i priobalje, tlo i zemljište, biološku raznolikost, šumarstvo, poljoprivredu, otpad, energetiku, industriju, turizam, ribarstvo i akvakulturu, promet, zdravlje i sigurnost te suradnju s javnošću.

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, koji je ove godine posvećen biološkoj raznolikosti, Agencija za zaštitu okoliša ističe kako je Hrvatska zahvaljujući svojem geografskom položaju i karakterističnim ekološkim, klimatskim i geomorfološkim uvjetima po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih zemalja Europe.

Agencija za zaštitu okoliša također ističe kako "najveću prijetnju biološkoj raznolikosti u našoj zemlji predstavlja izravno uništavanje staništa". Navodi da se prirodna staništa "pretvaraju u građevinsko ili poljoprivredno zemljište, a izgradnja prometnica i ostalih prometnih putova dovodi do fragmentacije staništa".

Prekomjerno iskorištavanje kroz komercijalno sakupljanje biljaka i gljiva, ribolov, lovstvo i šumarstvo dovodi u opasnost populacije brojnih divljih svojti. Intenzivna poljoprivreda i turizam, zagađenje voda, tla i zraka te krivolov još su samo neke od prijetnja biološkoj raznolikosti Hrvatske, navodi Agencija za zaštitu okoliša.

Naglašava da poznatih svojti (vrste i podvrste) u Hrvatskoj ima gotovo 38.000, ali pretpostavlja se da je taj broj znatno veći. Unatoč visokoj vrijednosti prirode, mnoge njezine komponente izrazito su ugrožene pa je na crvenom popisu ugroženih vrsta 2235 svojti.

"Drugi najveći razlog ugroženosti biološke raznolikosti, nakon izravnog uništavanja staništa, predstavljaju invazivne strane vrste koje su u Hrvatskoj, kao i u drugim europskim zemljama, sve veći problem. Na popisu 100 najopasnijih invazivnih stranih vrsta u svijetu u Hrvatskoj su zabilježene tri vrste riba te dvije vrste sisavaca. U Jadranu je zabilježena porasla učestalost 'egzotičnih' ribljih vrsta, što ukazuje na moguće povišenje temperature mora koje bi se moglo dovesti u vezu s klimatskim promjenama", navodi Agencija za zaštitu okoliša i dodaje da su - radi upozoravanja "na problem stranih vrsta u našem moru okolišni pokazatelj 'Strane vrste riba u hrvatskom Jadranu' detaljnije obradili u knjižici 'Okoliš na dlanu I - 2010'".

Drugi pokazatelj obrađen u publikaciji jest "Ekološka mreža Republike Hrvatske", čija je uspostava počela 2002. u skladu s obvezama pristupanju Europskoj uniji. (hina/metro-portal)

02.06.2010. 16:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh