« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina
IZNENAĐENJE

Pacifik: Raste razina mora, ali rastu i otoci

Novo istraživanje dalo je neočekivane rezultate – iako se razina mora podiže, površina nekih otoka se ne smanjuje

Tuvalu otok
Tuvalu otok (Wikipedia)
Više o

otoci

,

klimatske promjene

,

Kiribati

,

razina mora

,

pacifik

,

Zagreb muzeji

Unatoč klimatskim promjenama i podizanju razine mora, brojni pacifički otoci su se u posljednjih 60 godina povećali, pokazuje studija objavljena u britanskom časopisu "New Scientist".

Znanstvenici Paul Kench sa Sveučilišta Auckland i Arthur Webb s Fijija, za potrebe istraživanja usporedili su satelitske snimke ukupno 27 otoka od 1950-ih do danas i ustanovili da samo četiri otoka tone.

"Njih 23 zadržalo je svoju veličinu ili se proširilo. U posebno ugroženoj državi Tuvalu, gdje kopno ni na jednom mjestu ne leži više od 5 metara iznad razine mora, primijetili smo da je se dam od devet otočića koji čine državu poraslo, a jedan se povećao za čak 90%", objašnjava Kench.

Podaci su iznenađujući jer je istovremeno razina mora u tom razdoblju porasla 12 centimetara. Sličan fenomen zabilježen je i na Kiribatiju.

Otoci su navodno veći jer su sastavljeni od koraljnog otpada koje more i vjetar nanose s okolnih grebena. Kako su koralji živući organizmi, oni se neprestano umnožavaju i tako stvaraju novi materijal koji otocima osigurava rast.

Pretpostavlja se tako da je uragan Bebe 1992. na Tuvalu donio 140 hektara novog sedimenta zbog čega se površina otoka povećala 10%.

"Moramo naglasiti da promatrani otoci predstavljaju samo mali dio otoka koji postoje u Pacifiku. Međutim, očito je da porast razine mora ne ugrožava sve otoke. More raste, a otoci na to reagiraju", tvrdi Kench.

04.06.2010. 10:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh