« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
NIJE ČUDNO

Hrvati su jedva financijski pismeni

Kad se pogleda u kakvom je stanju zemlja, očito je da financijsko obrazovanje nedostaje i "vrhunskima", a kamoli običnim ljudima

Slabo to nama ide
Slabo to nama ide (Arhiva)
Više o

krediti

,

životni troškovi

,

zaduživanje

,

financijska pismenost

Istraživanje provedeno krajem prošle godine na uzorku 900 građana u dobi između 18 i 60 godina, pokazuje da Hrvati od maksimalna 22 boda koja su mogli postići kombiniranim mjerenjem triju područja financijske pismenosti, prosječno osvajaju 14 bodova. To je dovoljno za dvojku iz financijske pismenosti, kaže član tima istraživača EIZ-a Edo Rajh.

Dodaje kako 82 posto anketiranih građana ima rezultat veći od 11, što je granica prolaska ili pada na testu financijske pismenosti. Istraživanje EIZ-a pokazuje da muškarci u prosjeku financijski pismeniji od žena, a također i oni stariji od mlađih kao i obrazovaniji od manje obrazovanih.

Obrazovanje se ujedno pokazalo i kao ključna varijabla, koja najznačajnije utječe na financijsku pismenost. Istraživači pri tome napominju da klasično obrazovanje svakako pridonosi financijskoj pismenosti, ali je nedovoljno za bitniji iskorak u tom području.

Analizom stavova i uvjerenja, pokazalo se da 49 posto građana ima odgovoran financijski stav. Za samo 15 posto njih novac postoji samo da bi se trošio, a u trošenju više nego štednji uživa 41 posto anketiranih.

Podaci iz analize ponašanja i namjera pokazuju da 37 posto građana prilikom sklapanja financijskih aranžmana analizira više ponuda, ali tu je i 29 posto onih koji odluku ne donose na temelju razmatranja više ponuda.

Istraživanje je otkrilo i nekoliko žalosnih činjenica o financijskom životu hrvatskih kućanstava. Tako 50 posto anketiranih izjavljuje da im dohodak ne pokriva životne troškove, a četvrtina ih drži kako bi bez glavnog izvora prihoda mogli izdržati manje od mjesec dana. Isto tako, četvrtina je onih koji se zadužuju za podmirenje redovnih računa, za svakodnevnu potrošnju 23 posto, a za hranu 22 posto.

13.03.2015. 19:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    marko
    09.05.2017. 04:28
    oizajmixu
  2. avatar
    marko
    09.05.2017. 04:28
    oizajmixu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh