« Žene
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
SAVJETI

Hrana za žensko zdravlje

Kako tijekom života žene prolaze kroz razne hormonalne promjene, trebaju stalno paziti na pravilnu prehranu

Koju hranu ne smijete izbjegavati
Koju hranu ne smijete izbjegavati (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

žene

,

žitarice

,

namirnice

,

brokula

,

losos

,

orasi

,

rajčice

,

brusnice

,

žensko zdravlje

Žene se cijeli život bore s raznim hormonalnim promjenama, a veliku ulogu u olakšavanju problema predstavlja i hrana, koja može pomoći ili odmoći. Stoga vam donosimo popis hrane koju obavezno trebate konzumirati zbog blagotvornog utjecaja na žensko zdravlje.

Avokado vam pomaže pri gubljenju kilograma zbog velikog udjela nezasićenih masnih kiselina koji sadrži, a uz to je bogat vitaminima B6, E i K, magnezijem, kalijem i proteinima. 

Banane su pune kalija koji poboljšava cirkulaciju i omogućava da više kisika stigne do mozga i sjajan su regulator probave koji sprječava zatvor.

Borovnice usporavaju proces starenja, jer kao snažni antioksidansi sprječavaju nastanak bora, gubitak pamćenja, smanjuju krvni pritisak i poboljšavaju motoriku, a ključne su za obnovu zaliha željeza u organizmu.

Brokula je bogata vitaminima A i C, kalijem, kalcijem, željezom i vlaknima, a kako ne sadrži puno kalorija, idealan je dio svakog obroka. 

Brusnica je prirodan lijek za infekcije urinarnog trakta jer sadrži spoj koji ne dozvoljava bakterijama prianjanje za zidove mokraćnog mjehura, a uz to su bogat izvor željeza koji održava zdravlje srca. 

Jabuke poboljšavaju imunitet i moždane funkcije svojim velikim udjelom antioksidansa, odlične su za mršavljenje jer vas brzo zasite bez mnogo kalorija.

Jogurt je bogat probioticima koji poboljšavaju probavu, snaže imunitet i smanjuju upale, pa bi ga trebalo konzumirati tri do pet puta tjedno, a time ćete i smanjiti rizik za rak dojke. Naravno, ne smije se zaboraviti kalcij koji je od ključnog značaja za kosti, pa treba konzumirati i mlijeko i mliječne proizvode.

Orasi su izuzetno važni zbog omega-3 masnih kiselina (kao i losos), vlakana i vitamnina, a blagodati su brojne - od snižavanja kolesterola preko boljeg sna, oslobađanja od stresa i poboljšavanja funkcije mozga. Obavezan desert u malim količinama, ali svaki dan.

Rajčica bi trebala biti na meniju svake žene zbog snažne prevencije raka dojke i grlića maternice, dok je parmezan sjajan izvor kalcija, ne sadrži laktozu pa se lako probavlja i sadrži fosfat koji potiče izgaranje ugljikohidrata. 

Zob i ostale žitarice bogate su vlaknima i blagotvorno djeluju na probavu, a uz to sprječavaju zatvor, nadutost i rak debelog crijeva, pa predstavljaju idealan doručak.

Uz sve navedeno, glavno piće trebaju vam biti voda i zeleni čaj, i vaše će vam tijelo biti zahvalno.

08.09.2013. 09:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh