« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
UMJERENOST JE VRLINA

Hrana od koje se možete predozirati

Postoje vremena, poput blagdana, rođendana ili vjenčanja, kada ljudi u šali govore kako su se predozirali hranom

Fotografija vijesti
Više o

hrana

,

predoziranje

,

smrt

,

namirnice

,

opasnost

I dok vam ekstra porcija omiljenog jela može potencirati probleme s probavom, postoji hrana od koje možete imati ozbiljnih problema ukoliko pretjerate. Pogledajte o kojim namirnicama je riječ.

Mrkva

Mrkva je puna vitamina, minerala i vlakana koji su dobri za zdravlje. No prevelikom konzumacijom ovog povrća možete unijeti previše beta-karotena - molekule odgovorne za narančastu boju mrkve i preteče vitamina A. Ovo može dovesti do viška karotena u krvi što utječe na boju kože.

Karotenemija je stanje koje se događa zbog toga što je karoten molekula koja topi mast. Prevelike količine se akumuliraju u vanjskim dijelovima kože, što rezultira žutom ili narančastom bojom kože posebice na području dlanova, tabana, koljena i područja oko nosa. Unatoč dramatičnoj posljedici, karotenemija je uglavnom neopasno stanje od kojeg se lako oporavlja.

Kombucha čaj

Kobucha je crni fermentirani čaj s kulturom bakterija i plijesni koje se nazivaju "Kombucha gljive". Premda je piće uglavnom benigno, stručnjaci upozoravaju da određene kulture koje čaj sadrži mogu sadržavati kontaminacije poput loših plijesni i gljivica, koje pak mogu izazvati bolesti.

Prosječne količine, oko 2 dl dnevno, obično ne mogu uzrokovati nuspojave kod zdravih osoba. No, oni s postojećim zdravstvenim problemima, kao i oni koji priju prevelike količine čaja, trebali bi biti na oprezu.

Kava

Premda neki tvrde kako ne mogu funkcionirati bez šalice kave ujutro, najbolje je ne konzumirati previše ovog pića. Prema Mayo klinici, ne bi se trebalo konzumirati više od 500 do 600 miligrama kofeina dnevno. Tipična šalica kave sadrži 200 mg.

Primjetne nuspojave događaju se ukoliko se konzumira više od 600 mg kofeina dnevno, a one uključuju: nesanicu, mučninu, glavobolje, ubrzan rad srca, anksioznost itd. U stvari, previše kofeina može biti kobno. Prema slučaju kojeg su objavili švedski liječnici 2010., 21-godišnja žena doživjela je srčani udar nakon konzumacije skoro 10,000 mg kofeina. Iako su je oživljavali nekoliko puta, prestala je reagirati na lijekove nakon 3 dana.

Voda

Uobičajeno pravilo o pijenju 8 čaša vode svaki dan pokazalo se mitom. No, postoji opasnost od prevelike konzumacije vode. Intoksikacija vodom događa se kada osoba popije toliko da tekućina poremeti koncentraciju natrija u krvi, stvarajući disbalans elektrolita. Ovo stanje naziva se hiponatremija.

Muškatni oraščić

Kao začin muškatni oraščić nema efekata osim što jela čini ukusnijima. Problem međutim nastaje kada se prah konzumira u prevelikim količinama kao jeftina halucinogena droga. Neželjeni efekti obično se pojavljuju tri do osam sati nakon konzumacije, a mogu uključivati anksioznost, strah te depresiju.

Muškatni oraščić, čak i u velikim dozama od 20 do 80 grama praha, rijetko je smrtonosan. Zabilježena su samo dva takva slučaja. Prvi se dogodio 1908., kada je 8-godišnjak pojeo oko 14 grama praha. Drugi slučaj uključivao je 55-godišnju ženu, a zabilježen je 2001. Toksikološki testovi pronašli su tragove miristicina (sastojak koji se može naći u esencijalnom ulju oraščića), te flunitrazepama (snažnog sedativa) u njenoj krvi. Smrt je vjerojatno uzrokovana kombiniranim toksičnim efektom obje supstance.


13.03.2011. 17:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh