Hrana koju ne smijete podgrijavati
U ovom ludom životnom tempu podgrijavanje hrane postao je gotovo svakodnevni ritual, no tu treba biti vrlo, vrlo oprezan
![Špinat je izuzetno opasno podgrijavati Špinat je izuzetno opasno podgrijavati](http://metro-portal.hr/img/repository/2010/08/medium/spinat_povrce_shutter.jpg)
Podgrijavanje hrane uobičajena je rutina jer se obitelj rijetko može zajedno naći za stolom u radne dane, no i tu postoje neka pravila kojih se treba držati. Naime, neke namirnice podgrijavanjem ne samo da gube svoje nutrijente, nego mogu postati i opasne za zdravlje.
Tako, primjerice, krumpiri spadaju među toksične namirnice koje gube svoje nutritivne karakteristike podgrijavanjem, to su vam sigurno rekle već i bake. Inače, krumpir je najzdraviji kuhan i hladan, jer tada se povećava udio otpornog škroba, spoja s probiotskim djelovanjem.
Gljive postaju štetne podgrijavanjem zbog proteina koje sadrže, pa se preporučuje samo blago zagrijavanje do maksimalno 70 stupnjeva.
Celer, cikla, repa i špinat sadrže nitrate koji podgrijavanjem prelaze u štetne i kancerogene spojeve - nitrozamine, a najopasnije je podgrijavati špinat.
Meso podgrijavanjem mijena svoj sastav proteina i postaje nepoznata namirnica našem tijelu, pa samim time i neprobavljiva i toksična. Jednako tako, ne podgrijavaju se ribe, perad, školjke i jela rađena s jajima, sirom i mlijekom.
Jedino što je u redu podgrijavati, zapravo, jest riža, proso, ječam i zob - cjelovite žitarice koje najmanje gube podgrijavanjem.
Juha se treba podgrijavati tako da se iz nje izvadi sve i grije se samo tekućina.
Novi komentar