Hrana koju možemo jesti i nakon što istekne rok trajanja
Naravno, u svakom slučaju treba provjeriti ima li na hrani nekih znakova truljenja ili plijesni, no ako nema, prilično je sigurna za jelo
Rok trajanja hrane je podatak na koji uvijek obraćamo pažnju kad je kupujemo u trgovini, no vrlo često nam se dogodi da na nešto jednostavno zaboravimo u hladnjaku i tada, u najvećem broju slučajeva, bez puno razmišljanja bacamo hranu u smeće.
No, nije sva hrana tako lako kvarljiva, pa evo nekoliko primjera namirnice koje možemo s priličnom sigurnošću koristiti i nakon isteka roka trajanja, pod uvjetom da na njoj ne vidimo znakove truljenja ili plijesan.
Jaja, primjerice, mogu u hladnjaku stajati nekoliko dana nakon isteka roka uporabe koji je naveden na pakiranju, no pojedite ih jedino ako prođu jednostavan test - napunite posudu vodom i pažljivo u nju stavite jaje. Ako je još dobro, odmah će potonuti, ako pluta, bacite ga.
Jabuke mogu stajati dobra tri tjedna u hladnjaku, samo ih treba staviti u plastičnu vrećicu na kojoj ćete izbušiti nekoliko rupa za cirkulaciju zraka.
Jogurt može izdržati u hladnjaku i sedam do deset dana nakon isteka roka trajanja, a na moguću opasnost će vas upozoriti plijesan na vrhu.
Salame koje su tvornički pakirane mogu biti dobre za jelo i dva tjedna nakon isteka roka trajanja, a treba ih prerezati i vidjeti je li iznutra sve u redu - ako ugledate plijesan, naravno da ćete je baciti.
Najduže mogu trajati žitarice za doručak. Ako ih dobro zatvorite svaki put nakon korištenja i zatim zaboravite pa ih izvadite nakon tri mjeseca, i dalje će biti dobre za jelo.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar