« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
SAVJETI

Hrana koja uspješno snižava kolesterol

Sigurno će vam se svidjeti i informacija da je i tamna čokolada na popisu namirnica koje imaju blagotvoran učinak na kolesterol

Orašasti plodovi uvijek trebaju biti pri ruci
Orašasti plodovi uvijek trebaju biti pri ruci (Arhiva)
Više o

hrana

,

kolesterol

,

avokado

,

zob

,

tamna čokolada

,

grah

,

LDL kolesterol

,

HDL kolesterol

,

dobar kolesterol

,

loš kolesterol

Kolesterol je nova prijetnja zdravlju, ako ćemo vjerovati svemu što se piše. Nakon što je podijeljen na dobar i loš, život nam se dodatno zakomplicirao, pa ne škodi znati koje se razine smatraju primjerenim.

Tako je zdrava razina kolesterola ispod 200 miligrama po decilitru krvi, s tim da lošeg LDL kolesterola treba biti ispod 100 mg, a dobrog HDL kolesterola iznad 60 mg. Optimalna razina triglicerida je ispod 150 mg po decilitru.

>> Kako povećati razinu dobrog HDL kolesterola u našem organizmu >>

No, umjesto da popustimo pritisku farmaceuta, bilo bi dobro ove razine održavati zdravom prehranom. Avokado je bogat mononezasićenim masnim kiselinama, baš kao i maslinovo ulje i spušta razine LDL kolesterola, povećavajući pritom i razine HDL kolestrola

Sjajan učinak ima i grah, jer samo pola šalice graha u varivu smanjuje razinu lošeg kolesterola za osam posto na način da prehrambena vlakna iz graha sprječavaju apsorpciju kolesterola iz hrane.

>> Kolesterol se može kontrolirati grahom >>

Sigurno će vam se svidjeti i informacija da je i tamna čokolada na popisu namirnica koje imaju blagotvoran učinak na kolesterol, preciznije, jača razinu dobrog HDL kolesterola i to za 24 posto.

Tamna čokolada je sjajna proti kolesterola

Crveno vino bogato je antioksidansima koji snižavaju razine lošeg LDL kolesterola, dok će alkohol u umjerenim količinama podići razinu dobrog, pa je to još jedan dobar razlog za čašicu vina dnevno.

>> Kolesterol je zimi na najvišim razinama >>

Doručak je ključan u naporima za uravnoteženje razina kolesterola u našem organizmu, a nema boljeg izbora od zobenih pahuljica. Za mjesec i pol snizit ćete razinu lošeg kolesterola za više od 5 posto zbog betaglukana koji sprječava ostanak lošeg kolesterola u organizmu.

Riba puna omega-3 masnih kiselina poput tune ili lososa povećava razine dobrog kolesterola i do 4 posto, a kako uz to blagotvorno djeluje kao preventiva za bolesti srca i demenciju, trebala bi barem jednom tjedno biti na vašem tanjuru.

>> Zeleni čaj snižava kolesterol >>

Kako su omega-3 masnim kiselinama bogati i orašasti plodovi, neka vam uvijek budu pri ruci kao zdrav međuobrok.

I to je to, zaboravite na lijekove, priroda vas liječi bez problema.

27.01.2015. 11:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh