Kolesterol se može kontrolirati - grahom
Svakodnevna konzumacija kuhanog graha je u novom istraživanju povezana s nižom koncentracijom lošeg (LDL) kolesterola u krvi
Kanadski znanstvenici iz St. Michael's Hospital u Torontu su na temelju praćenja 1037 ispitanika izračunali kako je svakodnevnu konzumaciju kuhanog graha ili drugih mahunarki moguće povezati s 5% manjom koncentracijom LDL kolesterola u krvi.
Sudionici istraživanja su se ovakve prehrane pridržavali u prosječnom trajanju od 6 tjedana.
Canadian Medical Association Journal dodaje kako je većina ispitanika bila srednje životne dobi, a mahunarke su glede kontrole tzv. lošeg kolesterola bile nešto učinkovitije kod muškaraca.
Istraživači pojašnjavaju kako veći udio graha i drugih mahunarki u prehrani rezultira smanjenjem konzumacije namirnica s većom količinom masti ili većim glikemijskim indeksom.
Uz to, mahunarke su dobar izvor vlakana, proteina biljnog podrijetla, vitamina i minerala.
Novi komentar