Metro-portal.hr

objavljeno 27.01.2015. 11:22:00
SAVJETI

Hrana koja uspješno snižava kolesterol

Sigurno će vam se svidjeti i informacija da je i tamna čokolada na popisu namirnica koje imaju blagotvoran učinak na kolesterol

Orašasti plodovi uvijek trebaju biti pri ruci
Orašasti plodovi uvijek trebaju biti pri ruci (Arhiva)

Kolesterol je nova prijetnja zdravlju, ako ćemo vjerovati svemu što se piše. Nakon što je podijeljen na dobar i loš, život nam se dodatno zakomplicirao, pa ne škodi znati koje se razine smatraju primjerenim.

Tako je zdrava razina kolesterola ispod 200 miligrama po decilitru krvi, s tim da lošeg LDL kolesterola treba biti ispod 100 mg, a dobrog HDL kolesterola iznad 60 mg. Optimalna razina triglicerida je ispod 150 mg po decilitru.

>> Kako povećati razinu dobrog HDL kolesterola u našem organizmu >>

No, umjesto da popustimo pritisku farmaceuta, bilo bi dobro ove razine održavati zdravom prehranom. Avokado je bogat mononezasićenim masnim kiselinama, baš kao i maslinovo ulje i spušta razine LDL kolesterola, povećavajući pritom i razine HDL kolestrola

Sjajan učinak ima i grah, jer samo pola šalice graha u varivu smanjuje razinu lošeg kolesterola za osam posto na način da prehrambena vlakna iz graha sprječavaju apsorpciju kolesterola iz hrane.

>> Kolesterol se može kontrolirati grahom >>

Sigurno će vam se svidjeti i informacija da je i tamna čokolada na popisu namirnica koje imaju blagotvoran učinak na kolesterol, preciznije, jača razinu dobrog HDL kolesterola i to za 24 posto.

Tamna čokolada je sjajna proti kolesterola

Crveno vino bogato je antioksidansima koji snižavaju razine lošeg LDL kolesterola, dok će alkohol u umjerenim količinama podići razinu dobrog, pa je to još jedan dobar razlog za čašicu vina dnevno.

>> Kolesterol je zimi na najvišim razinama >>

Doručak je ključan u naporima za uravnoteženje razina kolesterola u našem organizmu, a nema boljeg izbora od zobenih pahuljica. Za mjesec i pol snizit ćete razinu lošeg kolesterola za više od 5 posto zbog betaglukana koji sprječava ostanak lošeg kolesterola u organizmu.

Riba puna omega-3 masnih kiselina poput tune ili lososa povećava razine dobrog kolesterola i do 4 posto, a kako uz to blagotvorno djeluje kao preventiva za bolesti srca i demenciju, trebala bi barem jednom tjedno biti na vašem tanjuru.

>> Zeleni čaj snižava kolesterol >>

Kako su omega-3 masnim kiselinama bogati i orašasti plodovi, neka vam uvijek budu pri ruci kao zdrav međuobrok.

I to je to, zaboravite na lijekove, priroda vas liječi bez problema.

27.01.2015. 11:22:00
http://metro-portal.hr/hrana-koja-uspjesno-snizava-kolesterol/89805/