« Život
objavljeno prije 10 godina
HAPPY

Hrana koja popravlja raspoloženje

Kako biti dobre volje cijelo vrijeme? Nije lako, definitivno, no znajte da će vam u tome jako veliku pomoć dati - hrana

Krenite od jutra :)
Krenite od jutra :) (Shutterstock)
Više o

hrana

,

glad

,

proteini

,

raspoloženje

,

užina

,

integralne žitarice

,

zdrave masnoće

,

složeni ugljikohidrati

Raspoloženje nam ovisi o mnogim stvarima, no među najvažnijima je svakako naše fizičko stanje, a na to velik utjecaj ima hrana koju unosimo, kao i vrijeme kad je unosimo. Tako je doručak stavljen na pijedestal najvažnijeg obroka u danu, jer je njegova uloga pokretanje organizma i priprema za cijeli dan.

Upravo zato se preporučuje zdrav doručak s proteinima i cjelovitim žitaricama koje su pune složenih ugljikohidrata i biljnih vlakana čija je zadaća održavati razinu šećera u krvi stabilnom uz racionalno otpuštanje energije.

Nakon doručka važne su i redovite užine, koje će nam zadržati razinu energije do drugog velikog obroka u danu - ručka. No, često nam upravo užina radi velike probleme kojih nismo niti svjesni, jer volimo pojesti na brzinu nešto iz pekare.

Kako su pekarski proizvodi u najvećem broju napravljeni od bijelog brašna i puni su šećera, oni nam daju brzi udar energije, ali jednako tako brzo ta energija nestaje i osjećamo se kao ispuhani balon, jedva držeći oči otvorenima u rano poslijepodne.

Stoga, svaki obrok treba sadržavati proteine, složene ugljikohidrate i zdrave masnoće kako bi naše tijelo imalo sve potrebne nutrijente. Umjesto grickalica zadovoljite se nasjeckanim voćem ili povrćem.

Uz to, neobično je važno pravilno rasporediti unos kalorija tijekom dana kako se ne bi izgladnjivali, jer naše tijelo u tim trenucima radi upravo suprotno od onoga što želimo - ne izgara masnoće već ih sprema misleći kako neće tako skoro dobiti nove.

Za kraj, nemojte robovati navikam i uvijek jesti iste stvari. Proučite koje nutrijente sadrže vaše omiljene namirnice i pronađite zamjenu koja će dati raznovrsnost vašoj prehrani. Na taj način ćete uvijek imati dovoljno energije, što će se trenutno odraziti na vaše raspoloženje koje će biti na visokoj razini. 

01.05.2014. 09:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh