« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
PSIHOLOŠKI PROBLEM

Hipohondri nisu ludi, poremećaj se liječi psihoterapijom

Umišljeni bolesnici imaju ozbiljan psihološki problem, važno je da hipohondri nauče kako njihovo tijelo funkcionira

Psihoterapija
Psihoterapija (Free Digital Photos)
Više o

psihički poremećaji

,

hipohondrija

,

bolesti

,

psihoterapija

Zdravstvene tegobe su pokazatelji koji mogu spašavati živote, no umišljeni bolesnici skloni su redovite tjelesne pojave ili nelagode doživljavati kao znakove strašnih bolesti, a zapravo pate od ozbiljne aksioznosti, ocjenjuju psihijatri koji su se posvetili liječenju hipohondrije.

Hipohondar odlazi k liječniku neprestance s novim simptomima i "postaje ovisan o odlasku k liječniku", kaže Thomas Gaertner, voditelj Klinike Schoen za psihosomatsku medicinu u njemačkom Bad Arolsenu.

Kada ga liječnik pregleda i ustanovi da je s njime sve u redu, hiphondar je nakratko rasterećen, ali ne zadugo. Ubrzo se jave novi simptomi i rađaju novi strah te potiču hipohondra da opet zatraži liječničku pomoć. Kako se hipohondar srami svoje ovisnosti on često bira nove i nove liječnike koji ne znaju za njegove strahove.

To što pacijent nema tjelesnih oboljenja ne znači da su njegovi simptomi lažni. Naprotiv, taj pacijent doista ima ozbiljan problem, jer hiphonodrija je somatski poremećaj pri kojem se tjelesni simptomi ne mogu potpuno objasniti bilo kojim tjelesnim poremećajem. U posebnoj su opasnosti osobe s povišenom percepcijom ili povišenim "bdijenjem nad vlastitim tijelom", ističe Gaertner.

Najteže je priznati problem

Maria Gropalis, psihologinja s Instituta za psihologiju Sveučilišta u Mainzu objašnjava da se hipohondri teško nose s negativnim emocijama i "često njihovi strahovi proizlaze iz velikog stresa".

Osobito je važno hipohondre koji počnu psihoterapiju uvjeriti da "nisu ludi", a zatim moraju priznati da imaju psihološki poremećaj. Taj poremećaj liječi se kognitivnim biheviorističkom terapijom (KBT). Pod tom terapijom pacijenti uče kako je sasvim prirodno da tijelo reagira na stres koji može izazvati iznenadnu slabost, dok radost primjerice može izazvati nepravilno lupanje srca.

Također ih psihoterapeuti podučavaju kako ovladati strahovima i relativizirati ih. I nakon terapije recidivi su mogući, upozoravaju psihoterapeuti. Dodaju međutim da pacijenti koji su prošli terapiju mogu primijeniti već naučene tehnike. Tako će se suprotstaviti novome udaru hipohondrije i padanju u zatvoren krug odlaska k liječniku, privremenog rasterećenja te rađanja novih strahova.(hina/metro-portal)

22.11.2010. 18:35:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh