« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
MLJAC

Heljda - žitarica koja to nije

Heljdino brašno koristi se za izradu kruha i peciva, a sve je popularnija među osobama koje su osjetljive na gluten

Jeste li probali proizvode od heljde?
Jeste li probali proizvode od heljde? (Arhiva)
Više o

heljda

,

flavonoidi

,

vlakna

Heljda neodoljivo podsjeća na žitarice i koristi se na sličan način, no ona to ipak nije. Upravo iz tog razloga posljednjih godina postaje sve popularnija. Heljdino brašno koristi se za izradu kruha i peciva, a sve je popularnija među osobama koje su osjetljive na gluten.

Heljda je bez glutenasigurna za one koji imaju celijakiju i osjetljivi su na gluten. Studije pokazuju da čak i u visokoj koncentraciji heljdino brašno i njegovi pročišćeni proteini nemaju imunološke reakcije za bolesnike sa celijakijom, piše Huffpost.

Bogata je mnogim mineralima u tragovima, uključujući mangan, magnezij i bakar. Dobar je izvor vitamina iz skupine B: vitamin B6 ili pantotenska kiselina, niacin (vitamin B3), folata, tiamina (vitamin B1) i holina.

Sadrži vlakna koja snižavaju šećer u krvi nakon obroka, a pomažu kod mršavljenja, smanjuju želju za hranom i pomaže kod dijabetesa. 

Sadrži flavonoide koji su važni za zdravlje srca i krvotoka. Uz izrazite prehrambene blagodati, heljda je tradicionalno cijenjena kao hrana za izgradnju krvi. 

Moderna znanost pripisuje ovu drevnu reputaciju visokim udjelima antioksidativnih polifenola u heljdi - posebno rutinu (bioflavonoidu) koji podupire krvožilni sustav i pomaže u spriječavanju ponavljajućih krvarenja uzrokovanih oslabljenim krvnim žilama, kao kod hemoroida i proširenih vena.

Konačno, rutin djeluje kao ACE inhibitor i doprinosi sposobnosti heljde kod smanjenja visokog krvnog tlaka.

Sve u svemu - čudesna stvar, ta heljda...

21.10.2019. 15:01:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh