« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
MA DA?

Gradovi koji će zabraniti ulazak - dizelašima

Čelnici četiriju velikih gradova objavili su da će zabraniti sve automobile i kamione na dizel do sredine idućeg desetljeća, objavio je u subotu BBC

Bio ili ne, diesel će biti zabranjen u nekim gradovima
Bio ili ne, diesel će biti zabranjen u nekim gradovima (Arhiva)
Više o

zagađenje

,

eurodiesel

Diesel motori zagađuju više od običnih, tvrde gradonačelnici Pariza, Mexico Cityja, Madrida i Atene koji će zabraniti ulazak motornih vozila s takvim motorima u svoje gradove - kažu da je cilj zabrane poboljšati kvalitetu zraka.

Također ističu da će poticati šetnju te korištenje alternativnih vozila i bicikala. Ta su obećanja dali u Meksiku na dvogodišnjem okupljanju gradonačelnika iz svih dijelova svijeta.

Upotreba dizela posljednjih je godina sve više na udaru zbog štetnog utjecaja na kvalitetu zraka. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da tri milijuna ljudi umire godišnje zbog onečišćenja zraka.

Dizel motori tom problemu pridonose na dva načina, proizvodnjom čađi i dušikovih oksida. Sićušna čađ ulazi u pluća i može izazvati kadriovaskularne bolesti i smrt, a dušikovi oksidi pomažu u stvaranju ozona na površini tla, što izaziva teškoće pri disanju.

Kako dokazi za to postaju sve uvjerljiviji, udruge za zaštitu okoliša obratile su se sudovima kako bi se uveli standardi čistoće zraka.

Sada su im se priključili gradonačelnici brojnih velikih gradova s problemom onečišćenja koji žele iskoristiti svoju političku moć da bi se zabranila upotreba dizela, navodi BBC.

04.12.2016. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh