« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
ZNATE LI?

Govor tijela - kako se različito tumači u svijetu

Izrazi lica, geste, maniri i stupanj pod kojim gledamo osobu s kojom razgovaramo različito se tumače u različitim dijelovima svijeta

Ruke se tumače različito u različitim krajevima svijeta
Ruke se tumače različito u različitim krajevima svijeta (Shutterstock)
Više o

govor tijela

,

razlike

,

tumačenje

Govor tijela često je i glasniji i jasniji od riječi koje izričemo, a kad znamo da je neverbalna komunikacija višestruko značajnija od verbalne, moglo bi nam se učiniti da na taj način možemo bez problema protumačiti nečije namjere, čak i ako ne razumijemo njegov jezik - i bili bi u krivu.

Tijelo govori puno, ali oni što govori različito se tumači diljem svijeta. Izrazi lica, geste, maniri i stupanj pod kojim gledamo osobu s kojom razgovaramo različito se tumače. Ponegdje i dijametralno suprotno. Zato - oprez.

Primjerice, ruke, koje se u nordijskim kulturama prilikom govora malo koriste, u Italiji, Španjolskoj i Južnoj Americi su neizostavni dio svakog razgovora, piše Independent.

Kulturne razlike kada je govor tijela u pitanju su široke i brojne, a mi ćemo ovdje opisati samo neke najznačajnije razlike:

Dodirivanje uha - Portugalci će povući svoju ušnu resicu kada im se sviđa hrana koju jedu, dok u Italiji ista gesta ima seksualne konotacije, a u Španjolskoj znači da netko neće platiti svoje piće.

Gledanje u oči - gledanje nekoga ravno u oči dok s njim razgovaramo se očekuje u, primjerice, Španjolskoj, Grčkoj i arapskim zemljama, dok je Fincima i Japancima neugodno kada ih se gleda u oči i to izbjegavaju, osim na samom početku razgovora.

Klimanje glavom - klimanje glavom gore-dolje u našoj kulturi označava slaganje, potvrđivanje, dok Bugari istim činom negiraju, odnosno govore "ne".

Palac gore - u Maleziji je tabu pokazati srednjim prstom, ali možete s ispruženim palcem. Palac prema gore se koristi posvuda i znači gotovo isto, osim u nekim islamskim zemljama, na Sardiniji i u Grčkoj gdje može biti protumačen kao negativan seksualni signal.

Poljubac - na zapadu se ljudi često poljube kada se sretnu ili rastaju, no u mnogim azijskim kulturama se to smatra preintimnim činom.

Prekrižene noge - prekrižene noge dok sjedimo su uobičajene u Sjevernoj Americi i u nekim europskim zemljama, ali pokazivanje potplata cipele može biti protumačeno kao nepristojno u Aziji ili na Bliskom Istoku.

Puhanje nosa - snažno puhanje nosa u maramicu karakteristično je za zapadnu kulturu, a u Japanu se smatra izrazito nepristojnim.

Ruke - mnoge kulture slobodno koriste svoje ruke. Talijani i Amerikanci često mašu i gestikuliraju rukama dok govore, dok će ljudima sa sjevera Europe to biti predramatično i teško će to tolerirati. U Japanu se gestikulacija koja uključuje širom raširene ruke smatra nepristojnom.

Amerikanci koriste ruke kako bi mahnuli prilikom rastanaka, a ta se ista gesta u nekim dijelovima Europe i Latinske Amerike može protumačiti kao "ne". Talijanski pozdrav prilikom rastanka u Americi, ali i kod nas, bi se mogao protumačiti kao "dođi ovdje" jer savinuti kažiprst pomičemo prema sebi.

Stoga, ipak naučite pokoji strani jezik, jer govor tijela može postati izvor prilično opasnih nesuglasica...

26.10.2017. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh