« Seks
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
RIZIK I NAPETOST

Geni su krivi za promiskuitetno ponašanje?

Seks bez obaveza, orgije ili nevjera povezani su s varijantom gena DRD4 koja ljude ''tjera'' na takvo ponašanje

Geni su krivi za promiskuitetno ponašanje?
Geni su krivi za promiskuitetno ponašanje? (Shutterstock)
Više o

geni

,

seks

,

nevjera

,

promiskuitet

,

promiskuitetno ponašanje

,

gen DRD4

Znanstvenici s američkog Sveučilišta Binghamton u svojoj novoj studiji navode kako bi geni mogli biti odgovorni za nečije promiskuitetno seksualno ponašanje. Istraživanje pod vodstvom dr. Justina Garcije objavljeno u časopisu PloS One navodi da specifična varijenta gena DRD4 ''tjera'' osobe na seksualne ekscese, poput orgija ili čestog mijenjanja partnera.

Kako kaže dr. Garcia, gen DRD4, koji služi kao receptor dopamina, zapravo je povezan s kroničnom nevjerom i stalnom željom za seksom bez obaveza. Znanstvenici su otkrili da je specifična varijanta ovoga gena povezana s nevjerom, orgijama i neprestanim traženjem novog seksualnog partnera. Sve je povezano s oslobađanjem dopamina, odnosno uzbuđenjem koje donosi nova strast, napetost ili rizik.

>> Koliko seksualnih partnera je previše?

Osobe s ovom promiskuitetnom varijantom gena DRD4 su dvostruko češće nevjerne svojim partnerima, puno češće traže seks za jednu noć ili orgije.

Gen DRD4 već se povezivao i s alkoholizmom i kockanjem, a nedavno je otkriveno da je jedna njegova varijanta povezana s liberalnim političkim sklonostima.

06.12.2010. 21:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Keky
    07.12.2010. 18:26
    Teorija da su geni krivi za sve ne može držati vodu. Npr. već na ovom primjeru su sami sebe negirali.
    Ustanovili su da dopamin u kombinaciji s navedenim genom rezultira promiskuitetom.
    Rješenje br. 1: prestati unositi dopamin, tj. ograničiti unos dopamina na razinu potrebnu da organizam normalno funkcionira.
    Opće je poznato da je dopamin "uzročnik" povećanja osjećaja sreće, ushita, tj. razina niža od adrenalina. Pa ako je dopamin trigger za promiskuitet, navedeni gen je samo procesor ili prevoditelj informacije mozgu što mu je činiti. Potrebno je smanjiti trigger ili u ekstremnim slučajevima uopće ne unositi dopamin i problem rješen.
    .
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh