« Život
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
DRD4

Otkriven gen za liberalne političke sklonosti

Političke sklonosti ovise o genetici i društvenoj okolini, ali postoji gen koji ipak može predodrediti našu političku pripadnost

Otkriven gen za liberalne političke sklonosti
Otkriven gen za liberalne političke sklonosti (Shutterstock)
Više o

genetika

,

geni

,

liberali

,

politika

,

razmišljanje o seksu

Znanstvenici s američkih Sveučilišta Kalifornija i Harvard istražili su o čemu ovise naše političke sklonosti. U istraživanju objavljenom u časopisu The Journal of Politics navode kako nečije političke sklonosti ovise i o genetici i o društvu, a pronašli su i gen koji određuje da ćemo kao odrasle osobe vjerojatno biti liberalnih političkih opredjeljenja.

Istraživanje je provedeno nad 2.500 osoba i pokazalo je da su osobe koje nose varijantu gena DRD4 uglavnom liberali. Varijanta 7R gena DRD4 i prije se povezivala s traženjem noviteta u životu. Znanstvenici kažu kako je ta osobina povezana s otvorenošću, psihološkom osobinom koja se pak povezuje s političkim liberalizmom.

>> Kako seks utječe na povijest i politiku

Ipak, i društvena komponenta je vrlo važna. Pokazalo se, naime, da će nositelji gena u odrasloj dobi vjerojatnije biti liberali što više prijatelja imaju u srednjoj školi. Autori studije tvrde kako 10 prijatelja osobu mogu potaknuti prema većem stupnju liberalnosti, a veća društvena grupa može proizvesti više različitih stajališta, što može utjecati na razvoj liberalnosti.

Ipak, na političku sklonost neke osobe ne mogu utjecati samo geni ili samo društvena grupa.

28.10.2010. 23:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kladionicar
    29.10.2010. 00:11
    znanstvenici su glupi ako misle da je to u genima
  2. avatar
    dsa
    29.10.2010. 13:13
    uf, kakva genijalna interpretacija
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh