Metro-portal.hr

objavljeno 06.12.2010. 21:30:00
RIZIK I NAPETOST

Geni su krivi za promiskuitetno ponašanje?

Seks bez obaveza, orgije ili nevjera povezani su s varijantom gena DRD4 koja ljude ''tjera'' na takvo ponašanje

Geni su krivi za promiskuitetno ponašanje?
Geni su krivi za promiskuitetno ponašanje? (Shutterstock)

Znanstvenici s američkog Sveučilišta Binghamton u svojoj novoj studiji navode kako bi geni mogli biti odgovorni za nečije promiskuitetno seksualno ponašanje. Istraživanje pod vodstvom dr. Justina Garcije objavljeno u časopisu PloS One navodi da specifična varijenta gena DRD4 ''tjera'' osobe na seksualne ekscese, poput orgija ili čestog mijenjanja partnera.

Kako kaže dr. Garcia, gen DRD4, koji služi kao receptor dopamina, zapravo je povezan s kroničnom nevjerom i stalnom željom za seksom bez obaveza. Znanstvenici su otkrili da je specifična varijanta ovoga gena povezana s nevjerom, orgijama i neprestanim traženjem novog seksualnog partnera. Sve je povezano s oslobađanjem dopamina, odnosno uzbuđenjem koje donosi nova strast, napetost ili rizik.

>> Koliko seksualnih partnera je previše?

Osobe s ovom promiskuitetnom varijantom gena DRD4 su dvostruko češće nevjerne svojim partnerima, puno češće traže seks za jednu noć ili orgije.

Gen DRD4 već se povezivao i s alkoholizmom i kockanjem, a nedavno je otkriveno da je jedna njegova varijanta povezana s liberalnim političkim sklonostima.

06.12.2010. 21:30:00
http://metro-portal.hr/geni-su-krivi-za-promiskuitetno-ponasanje/52302/