« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
TOPLI UŽITAK

Fini egzotični čajevi

Upoznajte osnovna svojstva Yogi, Mate, Oolong, Lapacho, Karkade, Matcha i Puh Erh čajeva

Oolong
Oolong (Wikipedia)
Više o

čajevi

,

Oolong

,

Yogi čaj

,

Mate čaj

,

Lapacho čaj

,

Matcha čaj

Uz klasične voćne čajeve, crni čaj te čaj od mente posljednjih smo godina u Hrvatskoj dobili i neke nove zanimljive vrste poput bijelog i žutog čaja. Međutim, još uvijek ima puno egzotičnih vrsta o kojima jako malo znamo iako su zanimljivi i po okusu i po svojstvima:

Puh Erh čaj
Potječe iz kineske provincije Yunnan sa specifičnom klimom i sastavom tla. Na Zapadu se često reklamira kao čaj koji pomaže u mršavljenju iako za to ne postoje konkretni dokazi. S druge strane, istraživanja su potvrdila da pozitivno djeluje na organizam te da potiče probavu, smanjuje krvi tlak i djeluje kao antioksidans. U Kini se stoga tradicionalno konzumira nakon bogatog obroka.

>>Zanimljivi recepti s čajevima

Mate čaj
Pretežno dolazi iz Argentine, Paragvaja i Brazila. Sadrži oko 1,5% kofeina zbog čega razbuđuje umorni organizam, a često se koristi i za suzbijanje apetita. Ujedno potiče metabolizam. Po zimi se servira u kombinaciji s mlijekom i medom, a po ljeti s mentom i limunom.

Lapacho čaj
Čaj koji se dobiva iz kore lapacho stabla je iznimno zdrav zbog velikog udjela magnezija, kalcija, željeza, kalija i bakra. Jača jetru, limfni sustav i imunitet. Komadići kore u vrućoj vodi moraju stajati najmanje 20 minuta, a čaj se potom tradicionalno zaslađuje medom ili sirupom od javora.

Oolong čaj
Potječe iz Japana, Kine i Tajvana. Vrlo je blag i nježan prema želucu, pri čemu ima svjež, cvjetni okus. Sadrži polifenole koji imaju snažno antioksidativno svojstvo. Stimulira živčani sustav i pomaže u razgradnji masti.

Matcha čaj
Pomalo gorak čaj bogat vitaminima. Dobiva se tako da se nekoliko dana prije žetve prekrije plantaža zelenog čaja zbog čega su listići u konačnosti tamniji. Čaj je najfiniji kad se prah listića miješa u vrućoj vodi sve dok ne nastane pjena.

Yogi čaj
Ime podrazumijeva različite ayurvedske biljne čajeve, a klasična varijanta sadrži kardamom, đumbir, klinčiće, cimet i crni papar. Osnovnoj mješavini dodaju se anis, korijander, kakao ili korijen cikorije. Yogi čaj nema kofeina, a često se servira s medom i mlijekom.

>>Recepti za fine i zdrave čajeve

Karkade čaj
Čaj na bazi hibiskusa koji je popularan na području Egipta i Sudana. Što su listići tamniji, to je okus intenzivniji (svjetliji listići su gorki). Čaj je osvježavajući i pije se u svako doba godine.

30.01.2011. 12:21:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ljubiteljica-caja
    08.07.2011. 18:33
    čaj od mate smanjuje osjećaj gladi, idealan je za post, mršavljenje i detoksikaciju, sadrži sve vitamine i minerale neophodne za život, a u Južnoj Americi ga stoljećima nazivaju napitak bogova ili zeleno zlato Inka. onaj u svijetu čaja je odličan
  2. avatar
    Brane
    14.08.2020. 14:42
    Gdje se mogu nabaviti ove vrste cajeva? Hvala
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh