« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
KAKO DO ZDRAVLJA

Jedite voće i povrće "pet puta na dan"

Od ovog vikenda u idućih šest tjedana provodit će se kampanja „Pet na dan" kojom se nastoji poticati građane na veću konzumaciju voća i povrća, osobito u siječnju i veljači

Voće i povrće - jedite ih pet na dan
Voće i povrće - jedite ih pet na dan (Deviantart)
Više o

zdrava hrana

,

voće povrće

„Pet na dan" međunarodna je inicijativa pokrenuta u svim većim državama svijeta (SAD, UK, Austrija, Norveška, Finska, Nizozemska ..itd) kojom se ističe da uzimanje pet porcija tih namirnica dnevno, prema uputama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), utječe na opće zdravlje organizma te smanjuje rizik od težih bolesti; srčanih, bolesti krvnih žila, dijabetesa i ostalih kroničnih stanja i nekih karcinoma.

Istraživanja su pokazala da se u Hrvatskoj jede premalo voća i povrća, a agencija GFK objavila je rezultate Svjetske zdravstvene organizacije prema kojoj su Hrvati deveta nacija u svijetu po broju osoba s prekomjernom težinom, a čak 90 posto građana ne bavi se dovoljno fizičkom aktivnošću i ne unosi dovoljno voća i povrća u prehranu, prenosi Hina. Od preporučenih 600 grama voća i povrća dnevno, građani Hrvatske konzumiraju svega 350 grama, stoga je i ove godine započela kampanja u kojoj se, kroz povoljne cijene i gratis namirnice, potiče ljude na veću konzumaciju tih namirnica, ističe se u današnjem priopćenju trgovačkog lanca Mercator koji prilagođenu kampanju »5 na dan« na području Hrvatske provodi svake godine. Počevši od ovog vikenda, Mercator voće i povrće nudi po povoljnim cijenama poklanjajući uz njihovu kupnju dodatnu količinu voća ili povrća, ovisno o boji.

Naime, inicijativa "5 na dan" dijeli voće i povrće prema bojama i učinkovitosti na organizam pa tako plavo-ljubičasto voće štiti mokraćne organe, čuva pamćenje i usporava starenje, zeleno čuva vid te jača kosti i zube, bijelo štiti srce, žuto-narančasto jača imunološki sustav, dok crveno voće smanjuje rizik od više vrsta raka. Zdravstvene institucije i organizacije koje su uključene u kampanju putem svojih web stranica i drugih kanala daju savjete i sugestije kako i na koji način omogućiti „5 na dan" svim građanima i kako to prilagoditi kućnom budžetu. Mercator najavljuje da će se tijekom kampanje za kupovinu ovih namirnica dobivati dodatne gratis količine voća ili povrća, a u svim većim centrima subotom ujutro bit će prisutni nutricionisti koji će građanima davati savjete o zdravoj prehrani uz kulinarske programe i degustacije zdravih koktela te poslastica od voća i povrća.

13.01.2011. 16:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh