« Život
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
TJELESNA FARMACEUTIKA

Europski kraljevi i bogataši liječili su se komadima ljudskih tijela

Ljudsko je tijelo kroz povijest naširoko korišteno poput terapeutskog agensa, a najpopularniji tretmani su uključivali ljudsko meso, kost i krv

Ljudska lubanja
Ljudska lubanja (Deviantart)
Više o

kanibalizam

,

ljudsko tijelo

,

kraljevi

Britanska kraljevska elita je oduvijek poznata po svojoj ljubavi prema dobrim gurmanskim spektaklima - velikim banketima s najboljim jelima i receptima - ali čini se da je posebnu ljubav gajila i prema ljudskom mesu. Knjiga „Mumije, kanibali i vampiri" (Mummies, Cannibals and Vampires) autora Richarda Sugga uvjerava da su britanski kraljevi i ostali dvorjani uživali u komadima ljudskih tijela sve do pred kraj 18. stoljeća. Međutim, takva praksa nije bila zastupljena samo među monarsima već i među bogatašima diljem Europe. Iako je aristokracija odbacila optužbe za kanibalizam, nije negirala podatak da je primjenjivala, pila ili u nekom drugom obliku koristila egipatske mumije u prahu, ljudsko meso, kosti, salo, krv, kožu i mozak. Mahovina koja bi izrasla na lubanjama mrtvih vojnika koristila se kao lijek za krvarenje iz nosa, piše Sugg, inače stručnjak sa Sveučilišta Durham.

„Ljudsko je tijelo naširoko korišteno poput terapeutskog agensa, a najpopularniji tretmani su uključivali ljudsko meso, kost i krv. Kanibalizam nije bio zastupljen samo u Novom svijetu već i u samoj Europi", kazao je Sugg, a citira ga Daily Mail.

On je rekao kako se u udžbenicima povijesti neće naći činjenice da je James I odbijao lijekove od tijela, da je Charles II sam izrađivao lijekove od tijela nakon što je kupio poseban recept, te da su se od tijela Charlesa I pravili lijekovi.

Povijest medicinskog kanibalizma potakla je dugačak niz društvenih pitanja. Medicinski kanibalizam se nerijetko spominje u europskim znanstvenim radovima, novinama, knjigama obrazovnim ustanovama, ali „tjelesna farmaceutika" se više prikazuje kao nešto srednjevjekovno iako je bila zastupljena sve do kraja 18. stoljeća, među siromašnom populacijom i dulje.

Sugg objašnjava da je na vrhuncu primjenjivanja ove prakse najpopularnije bilo vađenje tijela iz egipatskih grobnica i europskih groblja. U 18. stoljeću su se u Veliku Britaniju masovno uvozile ljudske lubanje. U knjizi se još opisuju, katkad na vrlo uznemirujuć način, postupci i primjene ljudskih tijela - počevši od egzekucija u Njemačkoj i Skandinaviji do laboratorijskih aktivnosti u Italiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji kao i na bojnim poljima u Nizozemskoj i Irskoj. Neizostavni su i američki kanibali.

Sugg je pojasnio kako je ljudska krv u Europi, u kojoj su svakodnevno ubijani kriminalci, bila prvi izbor za liječenje epilepsije. Knjiga će službeno biti objavljena 29. lipnja ove godine (Routledge).

23.05.2011. 09:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh