« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina
UDARAC PARKINSONU

Ekstrakt tamarinda mogao bi obnoviti oštećene živce

Nemogućnost reparacije ili novog rasta stanica je posljedica toksične sredine koja se stvara nakon smrti stanica u području oštećenja

Tamarinda
Tamarinda (MWN)
Više o

živčane stanice

,

tamarinda

,

kičmena moždina

Sastojak iz drveta tamarinda mogao bi potaknuti obnavljanje oštećenih moždanih stanica i kičmene moždine što karakterizira bolesti poput Parkinsonove. Doktorand Andrew Rodda sa Sveučilišta Monash je u s kolegama istraživao xyloglucan, sastojak kojega ima u sjemenu tamarinda, te analizirao kako djeluje na životinje s oštećenim živcima. Derivat kojega je Rodda dobio iz xyloglucana može se injekcijom ubrizgati u oštećeno područje, naravno u tekućem obliku, nakon čega zbog djelovanja tjelesne temperature dolazi do formiranja mase koja podsjeća na gel. Ta gel masa djeluje kao potporna struktura kroz koju zdrave stanice mogu prolaziti i potencijalno se zakačiti za oštećena područja i obnoviti ih.

>> Superhrana: Tamarinda

Do sada su se sva oštećenja živčanog sustava - od mozga do moždine - smatrala jednostavno nepopravljivima, stoji u službenom priopćenju s Monasha. Rodda je dodao kako je nemogućnost reparacije ili novog rasta stanica posljedica toksične sredine koja se stvara nakon smrti stanice. „Živčane stanice su vrlo osjetljive i mogu se razvijati samo u vrlo blagonaklonoj okolini", dodao je.

„Nakon ozljede, nove stanice ne mogu prodrijeti u prazan prostor koji ostaje iza masovnog odumiranja stanica. One se nagomilavaju na rubovima i stvaraju nepropusnu barijeru. Zbog toga je u središtu oštećenja lezija koja sadrži kemikalije koje ubijaju novorastuće živce", objasnio je Rodda.  Novi sastojak, prema njegovim riječima, djeluje na načina da osigurava privremeno sklonište u kojem nove stanice mogu rasti i na kraju ući u leziju. Zanimljivo, prve stanice koje su ulazileu gel bili su astrociti, takozvane pomagačke stanice. Astrociti luče korisne kemikalije koje su vjerojatno pomogle u stvaranju sredine u kojoj delikatne živčane stanice mogu opstati. 

09.06.2011. 09:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh