« Kazalište
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
COOL

Ekskluzivna premijera Montažstrojeve predstave

Hrvatska premijerna izvedba zakazana je u četvrtak, 15. siječnja s početkom u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih, nakon čega slijede reprize 16. i 17 siječnja

Premijera je u četvrtak, 15. siječnja
Premijera je u četvrtak, 15. siječnja (Montažstroj)
Više o

premijera

,

Montažstroj

,

A gdje je revolucija stoko

Umjetnički kolektiv Montažstroj je u utorak, 13. siječnja 2015. godine, u Zagrebačkom kazalištu mladih održao konferenciju za medije povodom hrvatske premijere predstave "A gdje je revolucija, stoko?". Predstava je praizvedena na 48. Beogradskom internacionalnom teatarskom festivalu Bitef gdje je osvojila Specijalnu nagradu festivalskog žirija. Hrvatska premijerna izvedba zakazana je u četvrtak, 15. siječnja s početkom u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih, nakon čega slijede reprize 16. i 17 siječnja.

Predstavom "A gdje je revolucija, stoko" ujedno se i zaključuje obilježavanje četvrt stoljeća djelovanja umjetničkog kolektiva Montažstroj. Članovi Montažstroja su u uvodnoj riječi posebno zahvalili svim novinarima i medijima koji su podržali Montažstrojev rad kroz 25 godina djelovanja te ga i dalje vjerno prate. Na konferenciji su sudjelovali izvođači predstave Buga Klara Blanuša, Andreja Dodig, Nataša Mihoci, Konrad Mulvaj i Ante Perković, koordinatorica za odnose javnošću Paola Orlić i voditelj Montažstroja Borut Šeparović.

Borut Šeparović uvodno je istaknuo kako mu je izuzetno drago da će se predstava "A gdje je revolucija, stoko?" uz podršku Grada Zagreba izvesti u Zagrebačkom kazalištu mladih. Upravo je to kazalište bilo koproducent prve Montažstrojeve cjelovečernje predstave "Vatrotehna" iz 1989. godine nakon čega se suradnja nastavila i na kazališnoj uspješnici "Rap opera 101" iz 1991. godine.

Predstava "A gdje je revolucija, stoko?" svoj naziv duguje kultnom zagrebačkom grafitu koji se sredinom 90-ih godina pojavio na zidovima studentskog doma Stjepan Radić. Šeparović je istaknuo da je anonimni autor grafita postavio pitanje koje je jednako aktualno i danas kao i prije 20 godina. "Mnogi me pitaju imam li ja odgovor na pitanje koje postavlja grafit. Kada bih ga imao, ne bih tako naslovio predstavu, a vjerojatno se ne bih više niti bavio kazalištem jer pozornica nije revolucionarna" - rekao je Šeparović.

Predstava "A gdje je revolucija, stoko?" dokumentarno je zabilježila proces raspada projekta čiji je akronim "MČŽPC" a kojeg je Montažstroj javnosti predstavio u ožujku 2014. godine u Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade. "A gdje je revolucija, stoko?" govori o pravnim posljedicama stava da glazbu, kao i mnogo toga drugoga, možemo međusobno dijeliti kao opće dobro.

Glazbenik i pisac Ante Perković, jedan od izvođača najnovije Montažstrojeve produkcije, istaknuo je kako je proces rada na ovoj predstavi zahtijevao od svih sudionika suočavanje s brojnim neugodnim pitanjima. "Ovo je predstava o našem konformizmu, koliko smo spremni prijeći preko svojih načela kako bismo ostali u okviru normi koje nam nameće sustav." - rekao je Perković. "Predstava govori i o našoj licemjernoj autocenzuri koju smo napravili nakon što su naše izvorne umjetničke želje postale nelegalne. Ona je puna napetosti između žive izvedbe koja se dešava na pozornici i digitalnih ostataka predstave "MČŽPC" koji se projiciraju na platnu". Unatoč tome, rezultat tog procesa je izuzetno politična i polemična predstava koja zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Nataša Mihoci, izvođačica predstave i koordinatorica Montažstroja, izjavila je kako će predstava "A gdje je revolucija, stoko?" na najbolji način zaključiti obilježavanje četvrt stoljeća umjetničkog djelovanja. "Ona objedinjuje eksplozivni fizički teatar koji je bio odlika Montažstrojeve estetike u ranim 90-ima s posvećenošću obespravljenim društvenim skupinama kojima se Montažstroj intenzivno bavi posljednjih godina. Predstava sublimira pitanje koje postavljamo nakon svakog projekta kojeg provedemo - koliko angažirana umjetnost ima učinka u stvarnosti, ima li ovo što činimo ikakvog smisla?"

Borut Šeparović zaključio je kako kazalište kao javni prostor još uvijek može progovarati o gorućim društvenim problemima koji ne dobivaju dovoljnu pažnju medija ili javnosti. Iako kritika neoliberalne agende koja se u našem društvu uspješno provodi postaje sve veći tabu, te iako kazalište nikada neće imati snagu i moć građanske akcije ili aktivizma, Montažstroj svakim novim projektom nastavlja davati svoj doprinos izgradnji ili barem zamišljanju pravednijeg društva.

Opstanak Montažstrojeve misije i vizije postaje sve upitnije zbog dugogodišnjeg problema s kojim se ova organizacija bori a to je nedostatak adekvatnog prostora za rad. Tijekom obljetničkog programa "5 dana za 25 godina Montažstroja" ovaj je umjetnički kolektiv u prosincu 2014. godine između ostaloga prvi puta javno predstavio i svoju dugogodišnju borbu za dobivanje gradskog prostora na privremeno korištenje. U dobroj vjeri da će status beskućnika ovog kolektiva uskoro biti pozitivno riješen, Montažstroj vas poziva da se pridružite ekskluzivnim izvedbama predstave "A gdje je revolucija, stoko?".

13.01.2015. 14:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh