« Kazalište
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
NAJAVE

Uskoro premijera predstave „Emil i detektivi“ u ZEKAEMu

Predstava je napravljena u skladu sa željama Ericha Kästnera koji je htio mladoj publici predstaviti djecu sadašnjosti (ondašnjosti), njihove vršnjake onakve kakvi uistinu jesu

Emil i detektivi u ZeKaeMu
Emil i detektivi u ZeKaeMu (ZKM)
Više o

ZKM

,

ZeKaeM

,

predstava

,

Emil i detektivi

,

Milan Trenc

Premijera predstave „Emil i detektivi" nastala po romanu Ericha Kästnera, u adaptaciji, režiji,scenografiji i oblikovanju videa Milana Trenca, bit će u u subotu, 7. veljače na sceni Istra Zagrebačkog kazališta mladih.

O predstavi je Milan Trenc kazao: „Premijera predstave Emil i detektivi završetak je 
procesa koji je trajao gotovo deset mjeseci. U skladu sa željama Ericha Kästnera, autora 
adaptiranog romana, koji je htio mladoj publici predstaviti djecu sadašnjosti (ondašnjosti), njihove vršnjake onakve kakvi uistinu jesu, čime je roman za mlade izbacio na ulicu, i mi to želimo učiniti s ovim uprizorenjem Emila i detektiva.

Izborom da djecu u predstavi glume djeca, a surađujući s vrsnim odraslim glumačkim kolegama, ostvarili smo ne samo suradnju glumačkog ansambla Zagrebačkoga kazališta mladih s njegovim Učilištem nego ćemo, nadamo se, ujedno pokazati da su mali glumci sposobni izdržati zahtjeve ove kompleksne, i za profesionalne glumce zahtjevne predstave.

Pomnom podjelom uloga i stalnim radom s budućim malim glumcima, postupno povećavajući zahtjeve i njihove obveze te uključujući i njihove odrasle kolege, stvorili smo projekt koji organski sazrijeva u završnu fazu. Zamislivši predstavu kao multimedijski spoj staroga i novoga, u kojem se videosnimke sukobljavaju s parnim lokomotivama, a dječaci u pumpericama odguruju skejtborde, odlučili smo zadržati najbolje iz obaju svjetova, iz obaju perioda.

Scenografijom dominiraju LED svjetiljke, neonske reklame i dinamična izmjena svjetla i tame, ostvarujući fluidnost prostora i okvir unutar kojeg mašta gledatelja može izgraditi njihov vlastiti svijet. Dinamična uporaba songova i glazbenih akcenata u kontrapunktu je s igrom svjetla i sjene te potencira multimedijski aspekt samog uprizorenja; interaktivni videozid dominira sredinom pozornice i dočarava berlinske ulice i željezničke stanice onakvima kakve su bile nekad, a sve u multimedijskom ruhu digitalne ere. Namjera nam je napraviti gledljivu, komunikativnu predstavu koja će visokim estetskim standardima opravdati vrijeme i trud kako gledatelja tako i velike glumačko-scenske ekipe uključene u projekt".

Glume: Zoran Čubrilo, Nataša Dorčić, Damir Šaban, Jasmin Telalović, Filip Nola, Dora 
Polić Vitez te Katarina Bistrović Darvaš te polaznici Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih.
Kostimografkinja je Doris Kristić; oblikovateljica scenskog pokreta Blaženka Kovač Carić, 
skladatelj Davor Rocco, asistentica redatelja Grozdana Lajić.

Ulogu dječaka Emila u alternaciji će tumačiti Andrija Žunac i Matija Tin Klarin, a još glume: 
Borna Sertić/Matko Mihaljević, Korina Rožmarić/ Nika Trenc Sato/ Nikolina Varga, Jan Rešetnik, Omer Husainbegović, Karlo Gagulić, David Milanović, Luka Čubrić, Andrija Knežević, Filip Jukić, Domagoj Mladić, Nina Skoćak/Helena Jurić Šinkec.

27.01.2015. 17:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh