« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
BUDUĆNOST STANOVANJA

Ekološki gradovi - zelene vizije postaju stvarnost

GALERIJA - Stanovnici će se voziti superbrzim električnim javnim prijevozom

Masdar City
Masdar City (Masdar Media Center)
Više o

eko-grad

,

Masdar City

,

obnovljivi izvori energije

,

ekološka svijest

,

lonac

,

car Akihito

,

inkognito

Zamislite gradove koje pokreću obnovljivi izvori energije, a smeća i automobila nema ni u tragovima. SAD, Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati pokušavaju pronaći investitore upravo za takve eko-gradove kojih bi u budućnosti trebalo biti sve više i više.

Masdar i Treasure Island trebali bi biti prvi gradovi koji se u potpunosti oslanjaju na ekologiju i koji predstavljaju minimalan teret za okoliš. Umjesto automobilima stanovnici će se voziti superbrzim električnim javnim prijevozom, a solarne ćelije gradove će opskrbljivati potrebnom energijom.

Treasure Island - ekološki otok blaga

Ne radi se o mjestu radnje romana Roberta Louisa Stevensona nego o umjetnom otoku kod San Francisca koji je nastao 1939., a u Drugom svjetskom ratu je služio kao baza za američku vojsku. Na otoku se danas često snimaju filmovi (npr. Indiana Jones), a prema planovima iz 2005. otok bi se u budućnosti trebao pretvoriti u pravi ekološki raj.

Do 2020. bi na njemu, naime, trebalo nastati najveće američko ekološko naselje koje će zauzimati dvije trećine ukupne površine otoka. Konkretnih odluka o početku gradnje još nema, ali planovi postoje i traže se investitori.

Masdar - ekološka oaza u pustinji

Ujedinjeni Arapski Emirati svoje blagostanje mogu zahvaliti bogatim izvorima nafte, a u budućnosti regije mogli bi biti eko-gradovi. Pored Abu-Dhabija niknut će Masdar City u kojem će ključnu ulogu imati Sveučilište koje će se baviti ekološkim pitanjima i održivim razvojem. Prva faza gradnje je već završila, a nakon dodatnih šest do 2018. Masdar će biti spreman za naseljavanje.

Umjesto da raširi zgrade, što je čest primjer u zaljevskim zemljama koje imaju puno slobodnog prostora u pustinji, Masdar će biti znatno zbijeniji. Energija će se dobivati iz solarnih ćelija, od vjetra i kroz fotonaponske farme.

>>Masdar City, pustinjski eko-grad budućnosti

Dongtan - propali projekt

Kina se ubraja među najzagađenije zemlje svijeta, a kako bi se situacija barem donekle popravila u budućnosti vlasti razmišljaju o gradnji nekoliko eko-gradova. Međutim, prvi takav projekt, najavljivan 2005. godine u međuvremenu je propao - Dongtan danas služi kao upozorenje svima koji nepromišljeno upuštaju u ekološke projekte.

Prvi obrisi grada trebali su biti predstavljeni ove godine na međunarodnom sajmu Expo 2010. koji se održao u Šangaju, ali se krajem 2009. definitivno odustalo od granje nakon niza odgoda, odugovlačenja i problema.

>>U južnom Pacifiku niknut će prvi grad na umjetnim otocima


18.06.2010. 12:25:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    vesna
    18.06.2010. 15:28
    vau, sviđa mi se!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh