« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina
PRIKUPLJANJE PODATAKA

Pozivaju se građani na prebrojavanje bijelih roda

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode pozvalo je građane da sudjeluju u ovogodišnjem promatranju roda

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

rode

,

Ptice

,

Zvonko Pipić

Na osnovu dosadašnjeg volonterskog sudjelovanja broj lokacija rodinih gnijezda popeo se sa 755 na 795, priopćilo je Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode. Ističu i kako će svako uočeno gnijezdo dobiti ime po opažaču, što će biti vidljivo na internetskoj karti.

Akcija je volonterska, neprofitna i traje do kraja srpnja. Statistike će biti objavljene na internetskim stranicama www.ptice.hr i korištene u znanstvene svrhe.

Sve dojavljene lokacije biti će proslijeđene Javnim ustanovama za upravljanje prirodnim vrijednostima županija. Ti podaci mogu biti od koristi prilikom najavljenog nastavka prakse županijskih Javnih ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima - dodijele 700 kuna vlasnicima kuća sa rodinim gnijezdima u svrhu obnove krovišta ispod gnijezda. Planirano je da se takvo dodjeljivanje nastavi i idućih godina.

Društvo upozorava da bi se rezultati ovogodišnjeg prebrojavanja roda mogli značajno razlikovati od dosadašnjih zbog neuobičajenih vremenskih prilika. Naime, dva su puta u svibnju i lipnju temperature bile između 8 i 15 stupnjeva, što je uz veliku količinu kiše i vlage u gnijezdima vjerojatno pothladilo većinu rodinih jaja, pa se može očekivati manji broj mladih nego što je uobičajeno.

Pošto su rode lako uočljive i pristupačne u akciji može sudjelovati svatko. Dovoljno je pogledati kroz prozor kuće, automobila ili autobusa te zapisati ili zapamtiti uočeno, te na kraju poslati ispunjeni obrazac na E-mail adresu darkopod[et]gmail.com. (hina/metro-portal)

17.06.2010. 15:25:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh