« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina
NIJE NEMOGUĆE

U južnom Pacifiku niknut će prvi grad na umjetnim otocima

Kao idealna lokacija za prvu Zelenu flotu spominje se prostor između Havaja i Mikronezije, a projekt bi se mogao ostvariti do 2050.

Pacifik umjetni otok
Pacifik umjetni otok (Shimizu Green Float)
Više o

Nomura International

,

ekološka revolucija

,

zelena gradnja

,

godišnja doba

,

bipolarni poremećaj

,

tvornica aluminija

,

Stanley Fulham

Nomura, najveća investicijska banka u Japanu, nedavno je objavila da traži investitore i partnere za izgradnju plivajućeg grada kojeg je osmislilo građevinsko poduzeće Shimizu.

Shimizu, naime, planira podići nekoliko umjetnih otoka koji bi služili kao proširenje postojećih gradova te bi mogli biti i zasebne urbanističke cjeline izgrađene po najmodernijim ekološkim standardima.

"Zelena flota" imala bi promjer od tri kilometara i 1000 metara visok toranj u kojem bi bili smješteni stanovi i poslovni prostori. Na svakom umjetnom otočiću bilo bi mjesta za 50.000 stanovnika, a u planu je i marina za jahte, lagune te b ogata vegetacija.

Arhitekti koji rade za Shimizu poznati su po ambicioznim i futurističkim idejama. U arhivi tako već imaju izrađene planove za piramidalni grad, hotel u svemiru i solarnu stanicu na Mjesecu s koje bi se energija slala na Zemlju.

Prvi umjetni otoci trebali bi niknuti u Južnom Pacifiku u kojem pravi otoci zbog rastuće razine mora za nekoliko godina više neće biti pogodni za život.

Upravo zbog klimatskih promjena, voditelj projekta Masayuki Takeuchi vjeruje u uspjeh ambicioznog plana: "Uvjeren sam da ćemo projekt ostvariti, jer predstavlja budućnost gradnje i može pružati životni prostor stotinama tisuća ljudi."

Shimizu je Takeuchiju prije nešto više od dvije godine povjerio izradu studije koja je trebala dati odgovore na probleme s kojem će se čovječanstvo u budućnosti susretati.

Skupina od 20 članova šest mjeseci je tražila rješenja za globalno zatopljenje, prenaseljenost, nedostatak hrane i uništavanje okoliša te je na kraju predstavila ideju o ogromnoj konstrukciji u sklopu koje bi plovilo nekoliko manjih gradova.

"Ljudi su bili oduševljeni našim idejama. Neki su ih smatrali nerealnima, ali nam se nitko nije smijao", rekao je Takeuchi. Prijedlozima je posebno oduševljen bio Anote Tong, predsjednik Kiribatija, zemlje u kojoj 100.000 stanovnika živi na 32 otočića koje iz godine u godinu sve više guta more.

"Mislim da bi 2050. godine mogli dovršiti projekt Zelene flote. Moramo još prevladati neke tehničke i financijske prepreke. Na primjer, 1000 metara visok toranj zbog težine ne smijemo graditi čelikom nego magnezijem koji još nije dovoljno ispitan za gradnju tako velikih građevina", rekao je Takeuchi.

Kao idealna lokacija za prvu Zelenu flotu spominje se prostor između Havaja i Mikronezije koji tijekom dana dobiva puno svjetlosti, klimatski je vrlo stabilan te ga rijetko pogađaju tajfuni. Na otoku bi se sav otpad reciklirao, a korištenje motornih vozila bilo bi nepotrebno.

U stanovima u neboderima tijekom cijele godine bi vladale temperature od ugodnih 26 do 28 stupnjeva Celzijevih te ne bi bilo potrebe za grijanjem i hlađenje. U neboderima bi se također nalazile vertikalne farme koje bi dale 350 hektara za poljoprivredu i dodatnih 85 hektara za šume i pašnjake u kojima bi živjele krave, ptice i leptiri.

"Stanovnicima Zelene flote od novca bi važnija bila sreća. Ukoliko bi se stanovništvo širilo, moguće je sagraditi dodatne otoke pa i cijeli milijunski grad. Smatram da više moramo ulagati u nove gradove na Zemlji nego sanjati o životu negdje drugdje u svemiru", zaključuje Takeuchi.

17.05.2010. 06:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh