« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
BR. 3

Eko savjet tjedna - pravilno prozračivanje

Pravilno prozračivanje štedi energiju i dobro je za zdravlje; saznajte kako efikasno prozračiti stan u našim eko savjetima tjedna

Prozor
Prozor (Wikipedia)
Više o

zaštita okoliša

,

ekološka osviještenost

,

eko savjet tjedna

,

prozračivanje

Svjež zrak izravno utječe na naše zdravlje i osjećaj ugode te sprječava nakupljanje vlage i pljesni u stanu. Pravilno prozračivanje je stoga nužnost, posebno u zimskim mjesecima kada svako otvaranje prozora znači i gubitak topline u životnom prostoru.

Osnovno pravilo za prozračivanje glasi - otvarajte prozore samo kada primijetite visoku razinu vlage u zraku ili osjetite da je zrak ustajao.

Osim toga, za ekološki učinkovito i zdravo prozračivanje, pridržavajte se sljedećih savjeta:

1. Prozore po zimi uvijek otvarajte širom, a ne "na kip" jer ćete jedino tako izmijeniti zrak u prostoriji bez da previše rashladite zidove oko prozora. Općenito, kip koristite samo između svibnja i rujna.

2. Ako želite prozračiti cijeli stan, otvorite širom sve prozore na maksimalno tri minute. U suprotnom, otvarajte samo prozore u sobama u kojima boravite (između 4-7 minuta), a vrata prostorije zatvorite. Prostorije u kojima ne provodite vrijeme nije potrebno svakodnevno prozračivati jer to neizravno čine same kroz fuge.

3. Trajanje prozračivanja tijekom godine prilagodite vremenskim uvjetima. Što je vanjska temperatura niža, to bi prozračivanje trebalo trajati kraće.

4. Načelno nije potrebno prozračivati stan više od četiri puta dnevno. Ako iz nekog razloga imate potrebu duže otvoriti prozor, zatvorite radijator - u konačnici nećete izgubiti više topline a uštedjet ćete energiju (izbjegavajte tzv. grijanje dvorišta).

5. Ne otvarajte prozore za vrijeme kuhanja, tuširanja ili sušenja kose nego tek nakon toga i to neposredno nakon što ste završili.

6. Pomaknite namještaj najmanje pet centimetra od zida. Veliki komadi namještaja ometaju cirkulaciju zraka i pridonose stvaranju vlage odnosno gljivica i pljesni (pogotovo kada se radi o vanjskim zidovima).

7. Spavaću sobu prozračite odmah nakon ustajanja kako se vlaga ne bi upila u zidove i namještaj.

8. Ako je moguće, rublje sušite na otvorenom. Sušenje u stambenom prostoru pridonosi stvaranju vlage. 

19.01.2011. 12:20:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    fdsf
    20.01.2011. 14:15
    ovo je dobar komentar
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh