« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
ZA LJUBITELJE PRIRODE

Dođite na promatranje ptica u Crnu Mlaku

Promatranje ptica za posjetitelje bit će organizirano u nedjelju, 30. siječnja, u 12, 13 i 14 sati pod stručnim vodstvom ornitologa - povod je Svjetski dan močvarnih staništa

Dođite na promatranje ptica u Crnu Mlaku
Dođite na promatranje ptica u Crnu Mlaku (CrnaMlaka.htnet.hr)
Više o

močvare

,

Crna Mlaka

,

Jastrebarsko

,

ptice promatranje

U povodu Svjetskog dana močvarnih (vlažnih) staništa, 2. veljače, a u Međunarodnoj godini šuma, Državni zavod za zaštitu prirode 30. siječnja organizira promatranje ptica (Bird watching) u Crnoj Mlaki (kod Jastrebarskog) - posebnom ornitološkom rezervatu i ramsarskom području. Promatranje ptica za posjetitelje bit će organizirano u nedjelju, 30. siječnja, u 12, 13 i 14 sati pod stručnim vodstvom ornitologa, prenosi Hina. Biolozi će ujedno posjetitelje voditi i stazama/stopama dabra i vidre, a moći će saznati i sve o važnosti šaranskih ribnjaka za očuvanje biološke raznolikosti, navodi u priopćenju Državni zavod za zaštitu prirode koji promatranje ptica organizira u suradnji s Ribnjacima Crna Mlaka i Posebnim ornitološkim rezervatom Crna Mlaka te Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima u Zagrebačkoj županiji.

Svjetski dan močvarnih (vlažnih) staništa obilježava se 2. veljače, kad je točno prije 40 godina, 1971., potpisana u iranskom gradu Ramsaru Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica. Konvencija obvezuje svaku zemlju potpisnicu na opće očuvanje močvara na vlastitu teritoriju i okvir je za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivu iskorištavanju močvarnih staništa. Do sada joj je pristupilo 160 država. Slogan ovogodišnjeg dana je "Šume za vode i močvarna (vlažna) staništa". Hrvatska je postala stranka Ramsarske konvencije 1991. U skladu s obvezama te konvencije svaka stranka treba utvrditi, po utvrđenim kriterijima vrjednovati te prikladno zaštititi svoja močvarna područja. Najvrjednija od njih predlažu se za uvrštenje u Ramsarski popis močvarnih područja od međunarodne važnosti. Hrvatska za sada ima četiri ramsarska područja: park prirode Kopački rit, Lonjsko i mokro polje, Crna Mlaka i Delta Neretve, ističe Državni zavod za zaštitu prirode.

25.01.2011. 12:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh