« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
BR. 18

Eko savjet tjedna - 10 ideja kako pozeleniti vlastiti život

Živjeti zeleno i nije tako teško - početi možete odmah bez prevelikog napora i financijskog troška

Volim Zemlju
Volim Zemlju (Free Digital Photos)
Više o

zaštita okoliša

,

ekološka osviještenost

,

eko savjet tjedna

Ekološki odgovorno ponašanje iziskuje određeni napor jer nije lako promijeniti navike i prisiliti se na nešto novo. Ako ipak odlučite malo pozeleniti vlastiti život, to možete učiniti gotovo preko noći, bez velikih izdataka i uz ponešto dobre volje.

Višekratne boce
Riješite se ovisnosti o jednokratnim plastičnim bočicama i koristite vodu iz slavine koja je daleko najjeftinija. Nabavite višekratnu bočicu koju možete godinama puniti svježom vodom kada idete na izlete i treninge.

Sapuni
Umjesto gelova za tuširanja koji dolaze u plastičnim bočicama i tako stvaraju velike količine smeća, kupujte stari dobri sapun čije kartonsko pakiranje možete reciklirati.

Standby
Već smo pisali o tome da uređaji u standby modusu troše velike količine struje iako ih uopće ne koristimo. Stoga vas još jednom pozivamo da stanete na kraj nepotrebnoj potrošnji i jednostavno u potpunosti isključite sve uređaje kada vam nisu potrebni (pogotovo ako idete na put).

Stara odjeća
Stare majice i druge odjevne predmete koji se više ne mogu nositi pretvorite u krpe za čišćenje. Osim što ćete imati više mjesta u ormaru, nećete trošiti dragocjene kune na krpe koje ionako prije ili kasnije završavaju na smetlištu. Nosivu odjeću darujte ili prodajte "second hand shopovima" kojih ima sve više.

Hrana
Kupujte samo hranu koja dolazi s minimalnom količinom pakiranja. Jednostavno recite "ne" brzoj i procesuiranoj hrani bogatoj tzv. E-ovima koja je zapakirana u niz manjih i većih vrećica ili folija.

Shopping
Nabavite lijepu i praktičnu torbu za shopping i ponesite ju sa sobom kada idete u kupnju, bilo u trgovinu ili na tržnicu. Torbe od čvrste tkanine izgledaju bolje, ne pucaju i ne štete okolišu ni približno kao plastične vrećice koje koristimo samo jednom.

Čišćenje
Umjesto kemikalija koristite ocat koji je jeftin, prirodan i učinkovit u kuhinji i kupaonici. Pročitajte osnovna pravila ekološkog čišćenja.

Posao
Ako koristite auto za odlazak na posao, predlažemo da pokušate prvo jednom zatim dva puta tjedno na posao ići javnim prijevozom. Smanjit ćete gužve na cestama, emisiju štetnih plinova i uštedjeti na benzinu.

Čaj
Od jedne vrećice čaja mogu se pripremiti barem dvije šalice pa svakako sačuvajte vrećicu i ponovno je iskoristite. Vrećice možete držati i u hladnjaku i iskoristiti ih u borbi protiv podočnjaka i natečenih očiju.

Biljke
Na kraju, pozelenite život i vizualno tako da posadite začinsko bilje na balkonu, terasi ili u kuhinji. Hrana koju pripremati bit će ukusnija, a životni prostor ugodniji. Eko savjet tjedna - vrtlarstvo

18.05.2011. 22:20:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  HCOIE
  21.05.2011. 20:43
  Princip inteligentne energije je jednostavan: zaustaviti gubljenje topline iz doma i zatim učinkovitim sustavima proizvesti potrebnu količinu energije. Kroz sve vanjske dijelove kuće gubi se toplina: kroz prizemlje, zidove, krov. Mjere koje možemo poduzeti da to spriječimo ovise o starosti i tipu kuće, te načinu gradnje.  Izolacija potkrovlja – toplina se diže i do 25% se gubi kroz krov i potkrovlje. Nije teško staviti do 300 mm izolacije u potkrovne prostorije.

  Izolacija zidova - 35% topline gubi se preko zidova. Šuplji se zidovi lako mogu popuniti sa izolacijom. Puni se zidovi mogu obući u izolacijske ploče izvana ili iznutra.

  Izolacija podova - 15% gubi se na mjestima gdje kuća dodiruje zemlju. Podovi se obično nalaze podignuti iznad betonske ploče. Takvim se podovima izolacija može postaviti između greda, ili, ako nisu podignuti, na samu betonsku ploču.

  Dvostruka ili trostruka prozorska stakla - oko 10% topline gubi se kroz prozore. Ovo se može smanjiti debelim zavjesama i kvalitetnim prozorskim staklima. Trostruka stakla nisu mnogo skuplja od dvostrukih, a mnogo su učinkovitija.

  Zaštita od propuha – zrak koji struji kućom odgovoran je za 15% gubitka topline i lako se može umanjiti trakama i brtvljenjem oko vrata i prozora.

  Ventilacija – klima-uređaji mogu biti zamjenjeni pasivnim mjerama, kao što je otvaranje prozora ujutro, zatvaranje tijekom dana i zamračivanje prostorija.

  Izolacija bojlera i cijevi – bojleri drže vodu na 65°C. To je mnogo topline koja se može izgubiti iz njega, ali i iz cijevi i radijatora.

  Neučinkovite cirkulacijske pumpe - upotreba pametnih cirkulacijskih pumpi koje se same isključuju može uštedjeti mnogo energije. Te pumpe mogu biti odgovorne za do petinu potrošnje energije prosječnog kućanstva.


  MODERNI PLINSKI KOTLOVI I PEĆI NA DRVENU SJEČKU
  Kondenzacijski kotlovi prelaze granicu učinkovitosti od 90% ako imaju dva izmjenjivača topline umjesto jednog. Prosječni životni vijek kotla je 15 godina pa je važno kupiti najučinkovitiji mogući model i redovno ga održavati. Dobro upravljanje toplinom znači da sustav može proizvesti toplinu upravo onda kad treba. Najnovija generacija peći na pelete (drvo ili kukuruz), piljevinu ili drvenu sječku, učinkovite su, čiste i potpuno automatske, te vam štede vrijeme i novac. Štoviše,koriste održiv, obnovljiv izvor energije, za razliku od njihovih pandana koji koriste ulje ili plin.

  UČINKOVITA RASVJETNA TJELA
  Postoji više vrsta rasvjete koja troši vrlo malo energije, kao što su fluorescentne sijalice ili LED diode. Traju mnogo duže i mnogo su jeftinije od tradicionalnih sijalica sa žarnom niti, koje će tijekom sljedećih nekoliko godina nestajati iz cijele Europske unije.

  UČINKOVITI KUĆANSKI APARATI
  bijela tehnika, poput perilica za rublje i perilica za suđe, označena je od A do G prema energetskim razredima Europske unije. Hladnjaci mogu biti označeni do A++, što je važno pošto su oni stalno uključeni.

  U Europskoj uniji kućanstva troše 40% od ukupne potrošnje energije i odgovorna su za 36% “ugljičnog otiska”. Naši su domovi raznih oblika, veličina i starosti - od gradskih kuća iz 19. stoljeća, stambenih zgrada iz 1930-ih, do modernih vila i bungalova. Ono što je većini njih zajedničko jest da troše mnogo energije i da su skupe za održavanje. Porast cijena energenata i starenje naših domova znači da će sve više ljudi sve teže plaćati svoje račune.

  EU Direktiva o energetskim svojstvima zgrada ocjenjuje učinkovitost kuće ocjenama od A (najučinkovitije) do G (najneučinkovitije). Energija se u domu koristi za širok raspon poslova: od grijanja i hlađenja prostora i grijanja vode, do struje za osvjetljenje, kućanske strojeve i ostale aparate. Postoji mnogo mjera koje se mogu upotrijebiti u svakom domu kako bi on trošio što manje energije. Prednosti uključuju toplinu zimi i ugodne temperatute ljeti, uštedu novca, bolje zdravlje, povećanu vrijednost zgrade i osjećaj zadovoljstva zbog čuvanja energije i smanjenja emisija ugljičnog dioksida.

  Uobičajene mjere za energetsku učinkovitost su izolacija potkrovlja, zidova i podova, dvostruka ili trostruka prozorska stakla, zaštita prozora i vrata od propuha, uvođenje modernih plinskih kotlova, dobra izolacija bojlera i cijevi, štedne žarulje i štedljivi kućanski aparati. Neke od mjera su jeftine ili besplatne, i isplate se vrlo brzo, dok nekima treba više vremena. Razne potpore i poticaji u različitim državama Europske unije pomažu vlasnicima kuća provesti te mjere. Zašto ne biste uveli neke promjene u vlastiti dom već danas, ili razgovarali o energetskoj učinkovitosti s vlasnikom vašeg doma?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh