« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
BR. 7

Eko savjet tjedna - standby guta struju

Uređaji u kućanstvu koje držimo u stanju pripravnosti gutaju dragocjenu struju koju na kraju skupo plaćamo

Standby
Standby (Free Digital Photos)
Više o

štednja

,

potrošnja struje

,

ušteda energije

,

kućanstvo

,

uređaji

,

eko savjet tjedna

,

standby

,

rashladni uređaji

Nezaposlenost raste, plaće kasne, ali zato računi redovito pristižu. Za 2011. su najavljena nova, velika poskupljenja koja se neće zaustaviti na hrani nego će se vrlo vjerojatno odnositi i na energente.

Jednostavna računica pokazuje da i malom uštedom struje u kućanstvu možemo na godišnjoj razini uštedjeti značajan novac. Uzmimo, na primjer, cijenu struje od 0,7 kuna po kWh. Ako godišnju potrošnju smanjimo s 4000 kWh na 3400 kWh, moguća je ušteda od 420 kuna. Kada bi sva kućanstva u jednom naselju smanjila potrošnju, ušteda dodatno dobiva na težini i s financijske i s ekološke perspektive.

Zašto "stop standby"?

O ekološkom kuhanju i hlađenju smo već pisali pa ćemo se u ovom članku više fokusirati na velike neprimjetne potrošače, odnosno razne uređaje u standby modusu. U prosječnom kućanstvu se nalazi između 5 do 20 takvih uređaja koji su neprestano uključeni u struju iako se koriste samo nekoliko sati dnevno ili rjeđe.

Činjenica je da svaki pojedini uređaj u standbyju na godišnjoj razini troši vrlo malo struje (od 10 do 30 W), ali svi zajedno "gutaju" struju bez stvarne potrebe. Na primjer, prijamnik za digitalni signal u standby modusu troši oko 15 W, glazbeni i TV uređaji oko 10 W, a ugašeno računalo 5 W. Izračun WWF-a pokazuje da na standby potrošnju otpada oko 10% ukupne godišnje potrošnje struje u kućanstvu!

>>Kako smanjiti račun za struju?

 

Kako smanjiti potrošnju?

Najsigurnija metoda uštede u ovom slučaju je isključivanje uređaja iz struje. Isključivanje putem daljinskog upravljača samo prebacuje uređaj u standby modus. Noviji uređaji (i prijenosna računala) imaju glavni prekidač koji sprječava dotok struje i kada je kabel fizički spojen s utičnicom.

Također, obavezno provjerite postavke za uštedu energije na računalu i mobitelu, a prilikom kupnje obratite pozornost na potrošnju energije u uključenom stanju i stanju pripravnosti.

Uređaji s uobičajeno najvećom standby potrošnjom su: printeri (obični i multifunkcionalni sa ili bez skenera i telefaksa), zatim modemi, konverteri, radio i CD playeri, aparati za kavu te ručni usisavači. Veliki potrošač je i stolno računalo koje često ostaje uključeno cijeli dan. 

16.02.2011. 14:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh