« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
BR. 5

Eko savjet tjedna - ekološko čišćenje

Nije važan samo čist stan nego i čista priroda; saznajte kako dobro očistiti životni prostor bez štetnih kemikalija

Eko savjet tjedna
Eko savjet tjedna (Free Digital Photos)
Više o

čišćenje

,

kupaonica

,

sredstva za čišćenje

,

eko savjet tjedna

,

gljivice

,

plijesan

Već smo navikli na to da sredstva za čišćenje dolaze u obliku spreja, gela, praha i mirisnih tekućina u šarenim bocama pa bez razmišljanja za njima posežemo kada je vrijeme za čišćenje stana. Međutim, radi se uglavnom o (za okoliš) vrlo opasnim kemikalijama, a zanemariti ne smijemo niti plastičnu ambalažu koja se prirodnim putem razgrađuje stoljećima. Kako čistiti kvalitetno, a ipak ekološki odgovorno?

Osnovna pravila ekološkog čišćenja

1. Sva sredstva za čišćenje upotrebljavati u minimalnim količinama (od viška glava u ovom slučaju boli).

2. Obratite pozornost na sastav i izbjegavajte agresivna sredstva.

3. Odaberite ekološki prihvatljive alternative, ako postoje.

4. Među klasična, prirodna sredstva za čišćenje ubrajaju se: ocat, žučni sapun, sirovi sapun, soda bikarbona i limunska kiselina. Saznajte kako i za što ih koristiti u članku Bakina sredstva za čišćenje na prirodnoj bazi

5. Dobre krpe, spužve i četkice uz upotrebu fizičke snage su važnije od kemikalija.

Ekološko čišćenje kupaonice

Kupaonica s WC-om predstavlja poseban higijenski izazov jer po definiciji privlači bakterije, gljivice i kamenac. Agresivne kemikalije pritom nisu ništa učinkovitije od prirodnih sredstava. Predlažemo sljedeće alternative za ekološko čišćenje kupaonice:

Staklo - nekoliko kapi octa pomiješajte s malo mlake vode i dobit ćete prirodno i jeftino sredstvo za čišćenje stakla. Tvrdokorne mrlje odstranite polovicom luka ili krumpira te isperite običnom vodom.

Pipe - ocat i limunska kiselina odstranjuju kamenac i uništavaju bakterije. Ostavite ocat da djeluje nekoliko minuta, a limunsku kiselinu dobro utrljajte suhom spužvicom.

Podovi i pločice na zidovima - otopite blago sredstvo za čišćenje u mlakoj vodi i dodajte nekoliko kapi octa. Fuge očistite starom četkicom za zube i sodom bikarbonom.

Plijesan - silikonske fuge po kojima su se nastanile gljivice najbolje je odstraniti i zamijeniti novima (ovdje u principu ne pomažu ni kemikalije). Na ostalim mjestima plijesan odstranite otopinom soli. Najisplativije je djelovati preventivno i spriječiti nastanak plijesni - pravilnim prozračivanjem i brisanjem mokrih površina.

WC - koristite sredstva na bazi limunske kiseline, a izbjegavajte antibakterijska sredstva koja su problematična za ljudsko zdravlje i potiču razvoj rezistentnih bakterija.

Cijevi - vruću vodu (npr. nakon kuhanja krumpira) prolijte u kadu/tuš ili WC.

04.02.2011. 07:20:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    xena
    04.02.2011. 15:28
    bravo. ja u zadnje vrijeme čistim većinom octom i limunskom kiselinom. odlično i jeftino.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh