Metro-portal.hr

objavljeno 18.05.2011. 22:20:00
BR. 18

Eko savjet tjedna - 10 ideja kako pozeleniti vlastiti život

Živjeti zeleno i nije tako teško - početi možete odmah bez prevelikog napora i financijskog troška

Volim Zemlju
Volim Zemlju (Free Digital Photos)

Ekološki odgovorno ponašanje iziskuje određeni napor jer nije lako promijeniti navike i prisiliti se na nešto novo. Ako ipak odlučite malo pozeleniti vlastiti život, to možete učiniti gotovo preko noći, bez velikih izdataka i uz ponešto dobre volje.

Višekratne boce
Riješite se ovisnosti o jednokratnim plastičnim bočicama i koristite vodu iz slavine koja je daleko najjeftinija. Nabavite višekratnu bočicu koju možete godinama puniti svježom vodom kada idete na izlete i treninge.

Sapuni
Umjesto gelova za tuširanja koji dolaze u plastičnim bočicama i tako stvaraju velike količine smeća, kupujte stari dobri sapun čije kartonsko pakiranje možete reciklirati.

Standby
Već smo pisali o tome da uređaji u standby modusu troše velike količine struje iako ih uopće ne koristimo. Stoga vas još jednom pozivamo da stanete na kraj nepotrebnoj potrošnji i jednostavno u potpunosti isključite sve uređaje kada vam nisu potrebni (pogotovo ako idete na put).

Stara odjeća
Stare majice i druge odjevne predmete koji se više ne mogu nositi pretvorite u krpe za čišćenje. Osim što ćete imati više mjesta u ormaru, nećete trošiti dragocjene kune na krpe koje ionako prije ili kasnije završavaju na smetlištu. Nosivu odjeću darujte ili prodajte "second hand shopovima" kojih ima sve više.

Hrana
Kupujte samo hranu koja dolazi s minimalnom količinom pakiranja. Jednostavno recite "ne" brzoj i procesuiranoj hrani bogatoj tzv. E-ovima koja je zapakirana u niz manjih i većih vrećica ili folija.

Shopping
Nabavite lijepu i praktičnu torbu za shopping i ponesite ju sa sobom kada idete u kupnju, bilo u trgovinu ili na tržnicu. Torbe od čvrste tkanine izgledaju bolje, ne pucaju i ne štete okolišu ni približno kao plastične vrećice koje koristimo samo jednom.

Čišćenje
Umjesto kemikalija koristite ocat koji je jeftin, prirodan i učinkovit u kuhinji i kupaonici. Pročitajte osnovna pravila ekološkog čišćenja.

Posao
Ako koristite auto za odlazak na posao, predlažemo da pokušate prvo jednom zatim dva puta tjedno na posao ići javnim prijevozom. Smanjit ćete gužve na cestama, emisiju štetnih plinova i uštedjeti na benzinu.

Čaj
Od jedne vrećice čaja mogu se pripremiti barem dvije šalice pa svakako sačuvajte vrećicu i ponovno je iskoristite. Vrećice možete držati i u hladnjaku i iskoristiti ih u borbi protiv podočnjaka i natečenih očiju.

Biljke
Na kraju, pozelenite život i vizualno tako da posadite začinsko bilje na balkonu, terasi ili u kuhinji. Hrana koju pripremati bit će ukusnija, a životni prostor ugodniji. Eko savjet tjedna - vrtlarstvo

18.05.2011. 22:20:00
http://metro-portal.hr/eko-savjet-tjedna-10-ideja-kako-pozeleniti-vlastiti-zivot/59010/