« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
LOKALNI SPECIJALITETI

Egzotično povrće koje vrijedi probati

SLIKE - Ono što su nama tikvice, rajčice i patlidžani, u azijskoj kuhinji su vodeni kesten i šparglasta vigna

Okra je vrlo ukusna i zdrava
Okra je vrlo ukusna i zdrava (Wikipedia)
Više o

povrće

,

azijska kuhinja

,

okra

,

palmino srce

,

vodeni kesten

Povrće koje nama izgleda i zvuči egzotično, uobičajena je namirnica u nekim udaljenim zemljama. Kako se globalizacija širi, tako i lokalne namirnice postaju dostupne svuda u svijetu pa ih slobodno probajte kad vam se ukaže prilika. Među najukusnijima su:

Duga/šparglasta vigna
Može narasti do jednog metra i ima jači okus od "naših" mahuna. Konzumiraju se sirove ili kuhane, na salatu ili kao prilog. Duga vigna je vrlo hranjiva (sadrži puno vitamina i minerala) i tipičan je sastojak kineske i malezijske kuhinje.

Gorki krastavac
Bradavičasti plod koji je u rodu s bundevom i dinjom, a raste u Africi, Aziji, Južnoj Americi i na Karibima. Gorak okus nestaje nakon držanja u slanoj vodi. U Aziji se poslužuje kao predjelo, a koristi se i za liječenje probavnih problema, povišene temperature i dijabetesa tipa II.

Okra/bamija
Potječe iz Etiopije i ima kiselkast okus. Može se koristiti kao sastojak u varivima i jelima s mesom ili kao delikatesa za desert. Priprema se poput mahuna i vrlo je zdrava, a zbog niske energetske vrijednosti pogodna je i za dijete.

Okra

Vodeni kesten
Ima blagi, slatkasti okus. Guli se poput jabuke, a često se koristi u azijskoj kuhinji. Ostaje hrskav i nakon dugotrajnog kuhanja.

Palmino srce/božji plod
Kao što samo ime kaže, radi se o pupoljku i unutarnjem dijelu stabla mlade palme. Ima orašasti okus, a uglavnom se jelima dodaje bez prethodnog kuhanja. Na Zapadu se prodaje u konzervama.

20.06.2013. 15:20:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    miroslav
    10.10.2014. 19:25
    gde mogu da nabavim semena kineskog povrca
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh