« Kazalište
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
KAZALIŠTE

Dvije Krležine predstave za završetak 'nijeme' sezone

HNK otvara dijalog s Krležinim velikim tekstovima, velikima ansamblom i velikima trudom redatelja i glumaca i svih članova ekipe u specifičnom i dramatičnom vremenu

Teška sezona...
Teška sezona... (Arhiva)
Više o

kazalište

,

HNK

,

kraj sezone

Hrvatsko narodno kazalište najavilo je u srijedu na konferenciji za tisak premijere dviju velikih drama hrvatske književnosti, 'U agoniji' i 'Areteja' Miroslava Krleže, na kraju sezone tijekom koje je, kako je rečeno, pandemija kazališne zastore držala stalno spuštenima.

HNK će predstave izvesti odvojeno. "Aretej" je u HNK izveden 1959. i nikada više, a "U agoniji" je od 1928. do 1998., kada je zadnji put bila postavljena u HNK, u tom kazalištu igrala osam puta.

HNK otvara dijalog s Krležinim velikim tekstovima, velikima ansamblom i velikima trudom redatelja i glumaca i svih članova ekipe u specifičnom i dramatičnom vremenu, na kraju teške sezone, kad se to činilo nemogućim, kazala intendantica HNK Dubravka Vrgoč.

Ravnatelj Drame HNK Ivica Buljan, koji režira ta dva teksta u obliku dramskoga diptiha, kazao je da Krleža pokazuje da su ljudi u prošlosti imali slične probleme kao što ih imamo danas.

Ako je itko duhovni partner ove kuće onda je to Krleža, čije su drame zauvijek obilježile ovaj prostor, kazao je Buljan i dodao da taj dramski velikan iznosi historiju ljudskog roda od majmuna u neandertalaca, i pita se što je s njihovim genima koji probijaju u našem vremenu na površinu.

Okvir za drame odnos je medicine i politike, koji je aktualniji danas nego u Krležinom vremenu, kazao je.

Protagonisti "Areteja" su dva apatrida koji se nalaze u stanju stalnog egzila i susreću prijatelja iz rimskog vremena kroz kojeg se povijest ponavlja.

Suprotno, "U agoniji" prikazuje sumrak ljubavnoga para, pa ljubavnog trokuta, koji se na kraju pretvara u krah u jednoj osobi, kazao je.

Drama HNK sposobna je suočiti se s takvim tekstovima i ima žara prionuti rješavanju ovakvih tekstova, kazao je Buljan i izrazio nadu će njihovo uprizorenje donijeti pohvalu Krleži.

Pretvorili smo muške likove u ženske. Ženske likove, koji su u Krležinim tekstovima pod ručnom kočnicom, oslobodili smo u prosedeu Krležina svemira i rezultati su stvarno zanimljivi, kazao dramaturg Vid Adam Hribar.

05.06.2021. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh