« Putovanja
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
SAN O BOLJIM VREMENIMA

Drugo lice Afganistana - raj za skijaše i netaknuta priroda

Može li se ratom izmučen Afganistan pretvoriti u popularno turističko odredište - ambicije i planovi postoje

Afganistan
Afganistan (Wikipedia/Getty Images)
Više o

skijanje

,

Afganistan

,

skijališta

Piste su prekrivene svježim snijegom, a sunčan dan otkriva svu snagu i ljepotu okolnih planina. Međutim, raj za skijaše nalazi se u središtu ratne zone, u Afganistanu o kojem smo navikli slušati u kontekstu bombaša samoubojica, Al-Kaide i svakodnevnih izvještaja o broju stradalih.

Dolina Bamiyan našla se u središtu svjetskih medija na samom početku rata kada su Talibani dinamitom u zrak digli dvije velike statue Bude iz 6. stoljeća. Područje koje se 70-ih godina pokušalo razviti u skijaško odredište danas posjećuju tek rijetki, hrabri ljubitelji snijega, a entuzijasti pokušavaju ponovno pokrenuti skijaški turizam.

>>Pravi razlog rata u Afganistanu su ogromne rezerve minerala?

Prva službena turistička skupina u Afganistan bi trebala stići u ožujku 2011. u organizaciji poduzeća untamedborders.com. "Svjesni smo da nije lako stići do doline Bamiyan, ali smo uvjereni da je putovanje planinom Hindu Kush, koja se nalazi na granici Pakistana i Afganistana, nezaboravno. Želimo ljudima dati mogućnost da iskuse nevjerojatne prirodne ljepote Afganistana te da se skijaju na jednom posebnom mjestu na kojem nema uobičajene gužve", kaže glasnogovornik agencije.

Afganistan

Putovanje uključuje planinarenje i istraživanje zapadnog dijela Hindu Kush, Koh e Babe, u pratnji profesionalnih lokalnih vodiča te otkrivanje novih staza po kojima je jako malo ljudi u svijetu imalo priliku skijati. Potencijalni turisti za vrijeme putovanja ne mogu računati na moderne skijaške liftove, restorane i ispijanje alkohola.

Chad Dear, Amerikanac zadužen za razvoj skijališta, napisao je prvi vodič za regiju i vjeruje u uspjeh ideje: "Priroda je ovdje doista prekrasna, a tek smo otkrili osam dolina koje su najbliže Bamiyanu. Postoji uistinu bezbroj mogućnosti za početnike i napredne skijaše."

Menadžer projekta za razvoj ekoturizma u Bamiyanu, Amir Foladi, smatra da bi se broj ležajeva do 2015. s današnjih 116 mogao povećati na 1000 što bi ujedno otvorilo nova radna mjesta. Foladi očekuje oko 10.000 stranih i 100.000 domaćih gostiju godišnje.

San o Bamiyanu kao popularnom turističkom odredištu datira iz 70-ih godina kada su izgrađene prve dvije piste i restorani. Međutim, 1979. stigli Sovjeti, a 2001. Amerikanci. Stanovnici dijela okupiranog Afganistana vjeruju da će se njihove želje prije ili kasnije ipak ostvariti.

08.11.2010. 10:20:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    xena
    08.11.2010. 14:11
    cool, stvarno steta sto se dogada afganistanu.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh