« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
SAVJETI

Dodaci prehrani - što koristiti, a što izbjegavati

Farmaceutska industrija ne propušta niti jedan način zarade, a dovoljno je spakirati nešto u bočicu, reći da toga nemate dosta u tijelu i navesti sumnjivo istraživanje da se ostvari golema zarada ...

Trošite li multivitaminske pripravke
Trošite li multivitaminske pripravke (Shutterstock)
Više o

savjeti

,

multivitaminski preparati

,

dodaci prehrani

Multivitaminski pripravci i ostali dodaci prehrani nikad nisu bili popularniji, a s ekrana nas stalno zasipaju informacijama o tome što bismo i koliko često trebali uzimati kako bismo bili zdravi ... no, je li to baš tako?

Ako pitate znanstvenike, oni će vam morati priznati da još uvijek nisu uspjeli pronaći stvarne dokaze da su takvi pripravci potrebni organizmu i da stvarno rade to što tvrde da rade, jedino će vam u povjerenju reći da neki od njih potencijalno - štete našem zdravlju.

E, pa da vidimo onda što bismo ipak trebali uzimati, a što izbjegavati u širokom luku:

Antioksidansi - obavezno izbjegavati, višak antioksidansa u organizmu izravno je povezan s nekoliko vrsta karcinoma, kupite bobičasto voće i navalite slobodno.

Cink - uzimate ga bez straha, dokazano skraćuje trajanje prehlade, onemogućava razmnožavanje rinovirusa.

Folna kiselina - uzimajte je samo ako ste trudni ili to želite biti, za ostatak populacije potpuno je nepotrebno uzimati ovaj dodatak prehrani. 

Multivitamini - bespotrebni trošak, sve što vam treba nalazi se u uravnoteženoj prehrani, stoga, ne budite lijenčine već isplanirajte obroke i uključite sve grupe namirnica u njih, neće vam trebati nikakve pilule. Štoviše, istraživanje je pokazalo da takvi pripravci na dulje staze znatno povećavaju rizik od preuranjene smrti.

Probiotici - jedite jogurt ili radite svoj kefir, bakterijski dodaci prehrani su skupi i neučinkoviti.

Vitamin B3 - nema koristi od umjetnog, jedite losos, tunu i ciklu jer istraživanja pokazuju da uzimanje ovog dodatka prehrani uvelike podiže rizik za probleme s jetrom i unutarnjim krvarenjem.

Vitamin C - zaboravite ga, umjesto toga jedite citruse, jer su sva relevantna istraživanja pokazala da zapravo nema pretjeranog učinka uzimati goleme količine vitamina C osim što povećava rizik od nastanka bubrežnih kamenaca ili unutarnjeg krvarenja.

Vitamin D - kako ga je teško dobiti iz hrane jer nije prisutan u većini namirnica, dobro ga je uzimati jer održava jačinu kostiju pomažući apsorpciju kalcija. Za razliku od multivitamina, dokazano je da ljudi koji ga uzimaju žive duže od onih koji se oslanjaju samo na sunce.

Vitamin E - samo će povećati rizik za razvoj nekih vrsta raka, puno bolja ideja je najesti se domaćeg špinata.

 

16.10.2016. 13:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh