« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
OPREZ

Dodaci prehrani koje treba pažljivo uzimati

Dodaci prehrani postali su sve popularniji, no neke od njih treba uzimati s velikim oprezom kako ne biste pretjerali

Bolje prirodno nego u dodacima
Bolje prirodno nego u dodacima (Arhiva)
Više o

vitamin C

,

željezo

,

vitamini

,

minerali

,

kalcij

,

cink

,

omega-3 masne kiseline

,

dodaci prehrani

,

preporučena dnevna doza

Omega-3 masne kiseline pomažu tijelu na razne načine, ali prevelike količine remete rad imunološkog sustava koji onda ne može braniti tijelo od virusnih i bakterijskih infekcija. Naime, ako ih jedete u ribi, ulju i dodacima prehrani, pretjerujete s unosom, pa provjerite koliko trebate pojesti dnevno.

Vitamin C također se može uzimati u prevelikim količinama, a gornja je granica 2.000 mg dnevno. Sve preko toga izaziva lošu probavu, mučninu, povraćanje, proljev, žgaravicu, nesanicu i napuhivanje, pa ga uzimajte u prirodnom obliku putem brokule kuhane na pari, prokulica, paprika, agruma, ananasa, jagoda ili kivija i papaje.

Cink sadrži svaka stanica tijela, no unos preko 40 mg dnevno u dužem periodu stvara metalan okus u ustima, uzrokuje vrtoglavicu, znojenje, glavobolju, umor, intoleranciju na alkohol i, u najgorem slučaju, halucinalcije. Uz to slabi imunitet, povećava loš LDL kolesterol i smanjuje dobar HDL kolesterol. 

Željezo u tabletama potrebno je za prijenos kisika crvenim krvnim stanicama i stvaranje energije u tijelu, no čak i malo viška u tabletama stvara probleme - nakuplja se u jetri i srcu. Dnevne doze su maksimalno 45 mg za odrasle, ali i to je više nego dvostruko više nego što treba ženi u predmenopauzi.

Kalcij je postao popularan među ženama koje su se preplašile priča o osteoporozi, pa je lako pretjerati, jer je gornja granica 2.500 mg dnevno u dobi do 50 godina, a 2.000 mg dnevno preko toga. Višak unosa kalcija nije dobar jer može uzrokovati bubrežne kamence, zatvor i poremetiti apsorpciju cinka i željeza. 

16.11.2013. 21:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh