Dodaci prehrani koje treba pažljivo uzimati
Dodaci prehrani postali su sve popularniji, no neke od njih treba uzimati s velikim oprezom kako ne biste pretjerali
Omega-3 masne kiseline pomažu tijelu na razne načine, ali prevelike količine remete rad imunološkog sustava koji onda ne može braniti tijelo od virusnih i bakterijskih infekcija. Naime, ako ih jedete u ribi, ulju i dodacima prehrani, pretjerujete s unosom, pa provjerite koliko trebate pojesti dnevno.
Vitamin C također se može uzimati u prevelikim količinama, a gornja je granica 2.000 mg dnevno. Sve preko toga izaziva lošu probavu, mučninu, povraćanje, proljev, žgaravicu, nesanicu i napuhivanje, pa ga uzimajte u prirodnom obliku putem brokule kuhane na pari, prokulica, paprika, agruma, ananasa, jagoda ili kivija i papaje.
Cink sadrži svaka stanica tijela, no unos preko 40 mg dnevno u dužem periodu stvara metalan okus u ustima, uzrokuje vrtoglavicu, znojenje, glavobolju, umor, intoleranciju na alkohol i, u najgorem slučaju, halucinalcije. Uz to slabi imunitet, povećava loš LDL kolesterol i smanjuje dobar HDL kolesterol.
Željezo u tabletama potrebno je za prijenos kisika crvenim krvnim stanicama i stvaranje energije u tijelu, no čak i malo viška u tabletama stvara probleme - nakuplja se u jetri i srcu. Dnevne doze su maksimalno 45 mg za odrasle, ali i to je više nego dvostruko više nego što treba ženi u predmenopauzi.
Kalcij je postao popularan među ženama koje su se preplašile priča o osteoporozi, pa je lako pretjerati, jer je gornja granica 2.500 mg dnevno u dobi do 50 godina, a 2.000 mg dnevno preko toga. Višak unosa kalcija nije dobar jer može uzrokovati bubrežne kamence, zatvor i poremetiti apsorpciju cinka i željeza.
Novi komentar