« Život
objavljeno prije 11 godina
NAVIKE

Djeca su zdravija ako jedu isto što i roditelji

Pokazalo se da djeca koja jedu manje dječjih obroka i grickalica tijekom dana i koja jedu istu hranu kao i roditelji imaju idealnu težinu

Djeca trebaju jesti isto što i roditelji
Djeca trebaju jesti isto što i roditelji (Arhiva)
Više o

hrana

,

djeca

,

zdrava prehrana

,

prehrambene navike

,

zdrav doručak

,

zdrav ručak

Sigurno ste se kao roditelj nebrojeno puta našli u situaciji da djetetu dajete slatkiše za doručak ili užinu, iz jednostavnog razloga - išli ste linijom manjeg otpora, pokušavajući nahraniti dijete koje gnjavi jer niste imali vremena za razgovor.

Naravno, jasno je da ta ideja nije dobra, dapače, a znanstvenici sa Sveučilišta Edinbourgh analizom prehrambenih navika 2 tisuće djece ustanovili su da su, očekivano, normalni obroci najbolji za prehranu djece.

Pokazalo se da djeca koja jedu manje dječjih obroka i grickalica tijekom dana i koja jedu istu hranu kao i roditelji imaju idealnu težinu te najbolje prehrambene navike. Takve navike drastično smanjuju mogućnost pretilosti u odrasloj dobi. 

Stoga znanstvenici preporučuju kuhano jaje i krišku kruha kao bolje rješenje za doručak umjesto, recimo, pudinga, a posebno naglašavaju štetnost razvijanja navike jedenja ispred televizora. 

>> Najzdraviji doručak po mišljenju stručnjaka <<

Za ručak je varivo s komadom mesa znatno bolji izbor od pizze koja je bogata kalorijama i sadrži vrlo malo korisnih nutrijenata. Uz to, varivo će dati dugotrajniji osjećaj sitosti, čime će se izbjeći potreba za grickalicama tijekom popodneva. 

Zanimljiva je činjenica da se pokazalo da se prvorođena djeca obično hrane bolje od mlađe braće ili sestara, što znanstvenici tumače društvenim pritiskom i, ponovno, linijom manjeg otpora kad dijete zatraži neku brzu hranu. 

Zaključak znanstvenika je da su tradicionalni obroci, kada se jede ista hrana i svi jedu zajedno najkvalitetniji izbor za stvaranje zdravih prehrambenih navika kod djece.

12.05.2013. 10:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh