« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
RAZLOG NEPOZNAT

Djeca su sigurnija kad su za volanom baka ili djed

Rizik za ozljedu djeteta prilikom sudara je dvostruko manji kada automobil voze baka ili djed

Bake i djedovi više paze od roditelja kad voze dok su djeca u automobilu
Bake i djedovi više paze od roditelja kad voze dok su djeca u automobilu (Deviantart)

Djeca su možda u automobilima sigurnija kada ih voze bake i djedovi nego kada to čine roditelji, navodi se u američkoj studiji koju u ponedjeljak prenose tamošnji mediji, a citira ih Hina.

"Bili smo iznenađeni kada smo ustanovili da je stopa ozljeđivanja znatno manja u sudarima u kojima su za upravljačem bili bake ili djedovi", rekao je Fred Henretig, specijalist hitne medicine u dječjoj bolnici u Philadelphiji, vodeći autor studije.

Znanstvenici su analizirali podatke iz sudara u 15 američkih država u kojima je sudjelovalo ukupno 12.000 djece. Rezultati su pokazali da je rizik za ozljedu djeteta dvostruko manji kada automobil voze baka ili djed.

Razlozi za takve rezultate nisu posve jasni, ali znanstvenici imaju dvije teorije. "Možda su bake i djedovi nervozniji kada voze svoj 'dragocjeni teret' i stoga su u vožnji oprezniji kako bi kompenzirali pitanje godina", rekao je Henretig.

Druga je pretpostavka da roditelji češće voze svoju djecu u vrijeme većih gužvi i žure ih se ostaviti u vrtiću ili školu pa potom odjuriti na posao, što povećeva rizik od sudara u kojem će biti ozlijeđenih. U studiji se nije analiziralo tko izaziva više nesreća, bake i djedovi ili roditelji, nego samo posljedice. Rezultati su objavljeni u časopisu "Pediatrics".

18.07.2011. 10:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh