« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
POHVALNO

Dim cigareta sve rjeđi prizor u filmovima

Godine 2005. u najpopularnijim filmovima pušenje cigareta prikazano je 4,000 puta; prošle godine taj je broj pao na 1,935

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

pušenje

,

cigarete

,

filmovi

Prema najnovijem istraživanju nedavno objavljenom u publikaciji američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, u posljednje se vrijeme scene  filmovima u kojima glumci puše sve rjeđe prikazuju. Vrhunac duhanske prisutnosti na filmu zbio se 2005. i otada je u stalnom padu, navodi se u rezultatima spomenutog istraživanja koje je obuhvatilo najpopularnije filmove iz perioda od 1991. do 2009. godine.

Oko 145 najpopularnijih prošlogodišnjih filmova uopće nije prikazivalo scene pušenja, a to je rekord posljednjih 20 godina. Kad se radi o filmovima za djecu i tinejdžere, postotak onih u kojima nije bilo dima cigareta penje s na 61. Međutim, oko 54 posto filmova s oznakom PG-13 ipak je prikazivalo spomenute scene. Valja uzeti u obzir da se radi prvenstveno o filmovima holivudske produkcije. Stan Glanz, voditelj istraživanja, tvrdi da Hollywood itekako može napraviti filmove bez pušenja koje će ljudi i dalje gledati. Glanz, direktor istraživačko-obrazovnog Centra za kontrolu duhana pri Sveučilištu California iz San Francisca, već dugi niz godina pritišće filmske studije da smanje broj scena pušenja iz filmova kojima je ciljan publika tinejdžerske dobi. Čini se da je ipak postigao nešto.

Glanz je izrazito zabrinut zbog PG-13 filmova jer njih najviše gledaju upravo tinejdžeri koji su skupina najviše podložna štetnim utjecajima. Ukratko, istraživači su svojim projektom obuhvatili najpopularnije filmove protekla dva desetljeća. Uzeto je 50 najpopularnijih filmova perioda 1991.-2001., te najpopularniji filmovi s tjednih ljestvica od 2002. do 2009. Istraživači su bilježili svaki put kad bi se prikazalo pušenje, cigareta ili duhan. Godine 2005. dim cigarete se vidio 4,000 puta dok je 2009. Učestalost prikazivanja pušenja pala na 1,935 scena.

Od 2007. Američko filmsko udruženje počelo je u svojim ocjenjivačkim standardima primjenjivati i varijablu scena pušenja; na primjer, oznaka PG-13 na filmu „Avatar" podrazumijevala je „poneke scene pušenja cigareta". Međutim, Glantzu to nije dovoljno; on bi takvim filmovima odmah dao oznaku R što znači da ih mlađa populacija ne bi smjela gledati, sve kako bi se producenti potakli na izbacivanje scena pušenja ako žele doći do većeg broja gledatelja i kako bi „ublažili" oznaku filma.

20.08.2010. 22:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh