« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
APEL

Ne hranite divlje životinje

Hranjenjem, diranjem, a pogotovo uzimanjem iz prirode divlje se životinje osuđuje na život u zatočeništvu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

zaštita okoliša

,

divlje životinje

,

Medvjedi

,

sirovo mlijeko

,

pasterizacija

Državni zavod za zaštitu prirode, potaknut najnovijim slučajem medvjedića Tomice, pozvao je danas sve građane koji posjećuju prirodu da ne narušavaju prirodnu ravnotežu i ne hrane divlje životinje koje se pripitomljavanjem zauvijek odvaja od prirodnog okoliša.

Građane se u priopćenju poziva da ne ostavljaju otpatke u prirodi, da se kreću samo označenim stazama te da ne diraju divlje životinje niti njihovu mladunčad.

Osim narušavanja prirodne ravnoteže, zatvaranjem divljih životinja u neprirodan okoliš i neprikladne uvjete krše se zakonski propisi i stvara potencijalna opasnost za ljude, upozorava Državni zavod za zaštitu prirode.

Hranjenjem, diranjem, a pogotovo uzimanjem iz prirode divlje se životinje osuđuje na život u zatočeništvu. Životinja, koja je jednom uzeta iz prirode i dođe u doticaj s čovjekom, za prirodu je izgubljena, ističe se u priopćenju.

Slučaj Tomice

Proteklih dana mediji su izvještavali o slučaju medvjedića, nazvanog Tomica, koji navodno mjesecima luta selima Gorskog kotara, moleći turiste hranu.

Ivan Crnković Pavenka, osnivač velebitskog utočišta za mlade medvjede Kuterevo, kaže da već pitomi medvjedić još uvijek luta uz cestu, prilazeći ljudima, i tražeći hranu. "Situacija je iznimno opasna i za medu, na kojega može naletjeti automobil, i za ljude jer se nikada ne zna kako će životinja reagirati", kaže Pavenka. Na potezu je, kaže, nadležno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, ali i Lovačko društvo "Vidra", Turke, na čijem se području medvjedić trenutačno nalazi, i čija je dozvola potrebna za njegovo premještanje u Kuterevo.

Mladen Štimac iz Lovačkog društva "Vidra" tvrdi da su mediji cijeli priču napuhali, da medvjedić ima svoje stanište, te da je brigu o njemu, otkako je ostao bez majke, preuzelo to društvo. "Njemu je ovdje dobro i ima svu potrebnu skrb. Napisi da luta okolo i prilazi ljudima, obična su medijska senzacija i neistina", tvrdi Štimac.


20.08.2010. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh