« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
9/11

Devet godina poslije - Al Kaida oslabljena, ali je opstala

U subotu se navršava devet godina od terorističkih napada na SAD, a iako je Al Kaida oslabila, još uvijek skuplja saveznike i novači pristaše

Al Kaida
Al Kaida (Wikipedia/Getty Images)
Više o

terorizam

,

Osama bin Laden

,

teroristički napad

,

Al Qaida

,

9/11

,

Al-Kaida

,

ZOI 2022.

Devet godina nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. Al-Kaida je oslabljena, ali i dalje je smrtonosna prijetnja koja nadahnjuje nove teroriste. Mreža, koju je 1988. osnovao Osama bin Laden, ne čini se više dovoljno snažnom za izvedbu operacija složenih kakvo je bilo rušenje Svjetskoga trgovačkog centra u New Yorku. No, činjenica da su njezini vođe još živi i slobodni nadahnuće je i pobjeda za njezino članstvo i saveznike, slažu se stručnjaci.

"Borba protiv terorizma postavila je organizaciju u jedan od najtežih položaja od kraja 2001.", rekao je početkom godine Dennis Blair, tadašnji ravnatelj Američke nacionalne obavještajne agencije. Ističe da ti napori nisu dostatni, jer "sve dok pritisak na Al Kaidu, njezine vođe i operativce ne bude jači od njezinih sposobnosti da se oporavi, ta će organizacija ostati sposobna organizirati napad".

>> Amerikanci ne vjeruju da će Bin Laden ikada biti pronađen

A pritisak su rakete američkih bespilotnih letjelica koje su od ljeta 2008. stotinjak puta tukle utočišta Al Kaide i pakistanskih pobunjenika u plemenskim područjima na granici s Afganistanom. Procjena je da je u tim napadima ubijeno tisuću pobunjenika.

"Mreža je danas usredotočena na vlastito preživljavanje, a to je tijesno povezano sa sudbinom saveznika, džihadista iz Pakistana", smatra Jean-Pierre Filiu, profesor na Institutu političkih znanosti u Parizu i autor knjige "Devet života Al Kaide''.

Jean-Pierre Filiu drži da je središnja Al Kaida danas sve više pakistanska i gotovo da je iščezla iz Afganistana. Razlog tomu je poseban odnos između pakistanske vlade i moćne afganistanske pobunjeničke mreže Hakani koja štiti bin Ladena.

Al Kaida je ipak još sposobna privući strane dragovoljce koje uvježbava u logorima na pakistansko-afganistanskoj granici i zatim ih šalje u napade na Zapadu. Stručnjaci među takve ubrajaju Amerikanca pakistanskog porijekla Faisala Shahzada koji je postavio eksploziv na Times Squareu u svibnju, koji nije eksplodirao zbog pogreške u izradi.

Al Kaida održava dobre veze i s drugim skupinama, kao što su Aqpa u Jemenu, aktivna na Arapskom poluotoku ili Magrepski ogranak Al Kaide koji djeluje u Africi. Te organizacije samostalno izvode operacije, ali su preuzele retoriku Osame bin Ladena i njegova zamjenika Ajmana al-Zavhirija.

Ground Zero

Ground Zero danas

Poznato je da je Nigerijac Umar Faruk Abdulmutalab, koji je pokušao raznijeti zrakoplov na letu iz Amsterdama za Detroit na Božić 2009., bio uvježbavan u Jemenu u logoru Aqpe.

Opasni su još i "vuci samotnjaci", samouki dragovoljci, koji su se putem interneta nadahnjivali ideologijom "globalnog džihada". Takav je slučaj vojnog psihijatra Nidala Hasana, Amerikanca palestinskog podrijetla koji je pobio 13 vojnika u Teksasu.

"Pojava džihadista zadojenih ideologijom znači da iako strateška prijetnja Al Kaide pada (...) prijetnja zapravo raste. Iako originalna skupina trpi, a možda će i nestati, pokret se dobro drži", zaključuje Philip Mudd, bivši član FBI-ja. (hina/metro-portal)

10.09.2010. 15:51:18
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    10.09.2010. 17:49
    zijev... propaganda... teroriste su stvorili i financirai upravo ovi koji govore o njima :-P
  2. avatar
    donhuangenaro
    10.09.2010. 18:18
    a zašto? zato da bi stvorili umjetnog neprijatelja jer im mir donosi financijsku propast :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh