« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
DMITRIJ MEDVEDEV:

Parlamentarna demokracija bila bi pogubna za Rusiju

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev tvrdi da je Rusija ipak demokracija, iako mlada i nezrela, nesavršena i neiskusna

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev (Getty Images)
Više o

Dmitrij Medvedev

,

liječenje neplodnosti

,

ženska neplodnost

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u petak da bi parlamentarni režim bio "poguban" za Rusiju, zemlju koja malo drži do pluralizma na zapadni način.

U nastupu na međunarodnom stručnom forumu u Jaroslavlju (280 km sjeveroistočno od Moskve) Medvedev je rekao da ne želi jak parlamentarni sustav kakav je nedavno uspostavljen u Kirgistanu, bivšoj sovjetskoj republici, gdje su u pet godina svrgnuta dva autoritarna predsjednika.

"Govore nam o parlamentarnoj demokraciji i naši su kirgistanski prijatelji izabrali taj put. No za Rusiju bi parlamentarna demokracija bila pogubna, kao što je, bojim se, i za Kirgistan", rekao je Medvedev.

U ruskom političkom sustavu glavnu riječ imaju predsjednik i utjecajni premijer, Vladimir Putin. Donji dom ruskog parlamenta (Duma), gdje premijerova stranka Jedinstvena Rusija ima veliku većinu, uglavnom se zadovoljava time da donosi zakone koje predlaže izvršna vlast.

Medvedev je odbacio navode da nema demokracije u Rusiji. "To ne stoji, Rusije je demokracija - mlada i nezrela, nesavršena i neiskusna, ali je demokracija", istaknuo je Medvedev.

"Oni koji kažu da živimo u totalitarnom sustavu iskrivljuju istinu ili imaju loše pamćenje", dodao je Medvedev.

Ruski predsjednik koji je modernizaciju Rusije uvrstio među glavne zadaće svog mandata, ponovo je istaknuo to pitanje na skupu političara iz zemlje i inozemstva u Jaroslavlju.

"Htio bih da narod, a ne samo predsjednik i politička elita, budu 'modernizatori' zemlje", istaknuo je Medvedev.

Ruski predsjednik je međutim istaknuo da glavna zapreka razvoju demokracije u Rusiji leži u činjenici da "narod, čini se, nije svjestan svoje odgovornosti i svoje umiješanosti u politički proces". (hina/metro-portal)

10.09.2010. 16:18:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh