« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
MILOM ILI SILOM

Boris Tadić želi se riješiti Vuka Jeremića?

Vuk Jeremić zastupao je tvrđi pristup rezoluciji o Kosovu koji nije prihvaćen, pa oporbene stranke zahtijevaju njegovu ostavku

Vuk Jeremić
Vuk Jeremić (Getty Images)
Više o

Boris Tadić

,

Vuk Jeremić

,

Srbija Kosovo

Predsjednik Srbije Boris Tadić razgovarat će s ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem o mogućim promjenama u vodstvu tog ministarstva, pri čemu je moguće da Jeremić ostane na tom mjestu, kao i da se svojevoljno ili na Tadićev zahtjev povuče s dužnosti, prenosi beogradski "Danas".

Jeremićevu ostavku proteklih dana su zahtijevali oporbene Liberalnodemokratska partija (LDP) i Nova Srbija. Pozdravljajući dogovor Srbije i EU oko rezolucije o Kosovu, LDP smatra kako prvi sljedeći korak treba biti Jeremićevo podnošenje ostavke ili njegova smjena odmah po povratku iz New Yorka, jer je dogovor Srbije i EU ujedno i poraz Jeremićeve politike i stila stalnog guranja u poraze i konfrontacije sa svijetom.

>> Vuk Jeremić se nada da će novi hrvatski predsjednik biti bolji od Stjepana Mesića

Pojedine oporbene stranke bile su pri stajalištu da bi, u slučaju da rezolucija ne prođe u UN-u značilo promašaj srbijanske vanjske politike te da onda treba tražiti smjenu ne samo Jeremića nego i cijele vlade. Vođa Srpske napredne stranke, nastale nakon rascjepa među radikalima, Tomislav Nikolić kazao je da će zahtijevati da premijer Mirko Cvetković i ministar vanjskih poslova odu s dužnosti u slučaju poraza prvotnog nacrta srbijanske rezolucije o Kosovu u UN-u.

Pozvavši se na neimenovane izvore u srbijanskom državnom vrhu, taj ''Danas'' navodi kako Tadić još nije odlučio hoće li Jeremić ostati vođa srbijanske diplomacije. U ovom trenutku su otvorene sve mogućnosti - da Jeremić zadrži ministarski položaj, da predsjednik Tadić zatraži da se Jeremić povuče, kao i da Jeremić sam podnese ostavku.

>> Beograd pod međunarodnim pritiskom zbog Kosova

Jeremić je, po neslužbenim spoznajama, u razgovorima u srbijanskom državnom vrhu u povodu zahtjeva najmoćnijih članica Europske unije da Beograd odustane od prijedloga rezolucije o Kosovu, bio zagovornik "tvrđeg" pristupa. Jeremić je bio pri stajalištu da se s EU treba dogovoriti, ali i da konačno rješenje mora sadržavati bar jedan od dvaju ključnih načela - protivljenje jednostranim odcjepljenjima i poziv na dijalog o svim otvorenim pitanjima. No, zajednička rezolucija Srbije i EU-a ne sadrži ni jednu od tih dvaju načela.

Opća skupština UN-a u četvrtak je jednoglasno prihvatila rezoluciju o Kosovu, prijedlog koje je Srbija uskladila s EU. Ona otvara put za dijalog Beograda i Prištine o unaprjeđenju međusobnih odnosa, ali je iz nje izostavljena prvotna ocjena o "jednostranom odcjepljenju" Kosova. (hina/metro-portal)

10.09.2010. 14:08:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh